Externe

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, nu recunoaște rezultatul alegerilor parlamentare și anunță acțiuni de protest. Mai mulți candidați ai opoziției au renunțat la mandate.

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor parlamentare, care au fost „complet manipulate” de Moscova, și anunță acțiuni de protest.

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, nu recunoaște rezultatul alegerilor legislative  controlate de Moscova și anunță acțiuni de protest|Foto: Administrația Prezidențială Georgia Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, nu recunoaște rezultatul alegerilor legislative controlate de Moscova și anunță acțiuni de protest|Foto: Administrația Prezidențială Georgia

 

 


Potrivit președintelui georgian, Salome Zurabișvili, alegerile legislative de sâmbătă au fost „controlate” de Moscova prin intermediul unei „operațiuni speciale”.

 „Nu recunosc aceste alegeri”, a subliniat Zurabishvili, în cadrul mesajului adresat duminică cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare. 


CITEȘTE ȘI: 
Alegeri parlamentare în Georgia. Partidul pro-rus de guvernare coduce cu majoritate de voturi.

„Au fost folosite toate metodele pe care le-am văzut în diferite țări, inclusiv tehnologiile de falsificare. Am devenit martori și victime ai unei operațiuni speciale rusești, un război hibrid care a fost purtat împotriva poporului nostru, împotriva țării noastre.

În numele singurei instituții independente rămase în acest stat - nu recunosc aceste alegeri. Acest lucru echivalează cu recunoașterea intrării Rusiei aici. Nu pentru aceasta am venit în această țară, nu pentru asta au trăit bunicii și părinții noștri, nu vom accepta acest rezultat”, a declarat președintele georgian Salome Surabașvili, potrivit presei locale


Aceasta a anunțat desfășurarea unei acțiuni de protest, luni, pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi. 

Candidați ai opoziției au renunțat la mandate în semn de protest față de victoria partidului de guvernământ

Primii 20 de candidaţi de pe lista blocului de opoziţie pro-european „Coaliţia pentru Schimbări” au renunţat duminică la mandatul de deputat în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, în care a câştigat partidul de guvernământ „Visul Georgian”, despre care opoziţia acuză că este apropiat de Kremlin.


„Alegerile au fost falsificate, iar rezultatele nu sunt legitime. Nu vrem să le legitimăm cu voturile care au fost furate de la poporul Georgiei şi renunţăm la mandate”, a declarat lidera listei blocului de opoziţie, Nana Malashjia.

Blocul „Coaliţia pentru Schimbări” a fost a doua cea mai votată forţă politică la aceste alegeri, obţinând 11,3% din voturi, ceea ce le-a dat dreptul la 18 locuri în Parlament. La rândul său, partidul „Mişcarea Naţională Unită”, fondat de fostul preşedinte aflat în închisoare Mihail Saakaşvili şi care face parte din blocul de opoziţie Unitate, a anunţat şi el că va boicota Parlamentul condus de „Visul Georgian”.


Situaţia este o reeditare a ceea ce s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020, respinse de opoziţie, care a boicotat activitatea Parlamentului şi a organizat proteste masive în faţa legislativului, unele dintre ele violente.

Autorităţile electorale au încheiat numărarea tuturor voturilor, după anularea rezultatelor unei secţii de votare din oraşul Marneuli, unde a avut loc o încălcare a regulilor electorale. Astfel, „Visul Georgian” îşi menţine majoritatea parlamentară, cu 53,92% din voturi. Celelalte patru blocuri ale opoziţiei au adunat împreună 37,78% din voturi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alegeri parlamentare în Georgia. Partidul pro-rus de guvernare coduce cu majoritate de voturi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter