Externe

Misterul celor 11 săptămâni. De ce durează atât de mult până când Trump ajunge la Casa Albă.

Donald Trump va trebui să mai aștepte aproape trei luni până să preia oficial funcția de președinte al Statelor Unite.

Donald Trump va trebui să aștepte 11 săptămâni până la preluarea președinției din cauza unui sistem complex de certificare a voturilor și tranziție. Foto: Donald J. Trump / Facebook Donald Trump va trebui să aștepte 11 săptămâni până la preluarea președinției din cauza unui sistem complex de certificare a voturilor și tranziție. Foto: Donald J. Trump / Facebook

 

 


Perioada lungă de tranziție, care se încheie pe 20 ianuarie 2025, contrastează puternic cu situația din Europa, unde în Franța transferul durează doar 10 zile, iar în Marea Britanie o singură zi.

 


Sistemul american își are rădăcinile în istorie. În trecut, perioada de așteptare era chiar și mai lungă, președinții fiind nevoiți să aștepte patru luni, până pe 4 martie. Schimbarea a venit în 1933, în plină criză economică, când Franklin D. Roosevelt trebuia să preia urgent conducerea de la Herbert Hoover, într-o țară cu un șomaj record de 25%. Atunci s-a adoptat al 20-lea amendament la Constituție, care a mutat data inaugurării pe 20 ianuarie pentru a evita perioadele lungi de instabilitate politică.

Trump mai așteaptă 11 săptămâni până la Casa Albă. De ce durează de 3 ori mai mult ca în Europa

Întregul proces electoral american este unul foarte complex și descentralizat. După închiderea urnelor, mii de circumscripții electorale din întreaga țară încep numărătoarea voturilor, raportând rezultatele într-o bază de date națională. Aceste prime rezultate, deși oferă de obicei un câștigător clar, sunt considerate neoficiale și trebuie certificate.


Fiecare stat trebuie să treacă prin propriul proces de certificare. Acest lucru înseamnă verificarea buletinelor respinse de mașinile de vot, numărarea voturilor venite din străinătate și rezolvarea tuturor contestațiilor. Un exemplu celebru de dispută electorală a fost cel din anul 2000, când Al Gore a cerut renumărarea voturilor din Florida în disputa sa cu George Bush.

CITEȘTE ȘI: Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii. Valentin Naumescu: „Nu este sfârşitul lumii. Vor fi schimbări, dar de nuanţă, nu de esenţă”.

Spre deosebire de majoritatea țărilor, americanii nu își aleg președintele prin vot direct. Atunci când votează, ei aleg de fapt niște electori care vor vota apoi pentru candidatul respectiv. Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale din totalul de 538. De exemplu, în statul Missouri, Trump a câștigat majoritatea voturilor și astfel a obținut toți cei 10 electori ai statului.


Sistemul care îl ține pe Trump departe de Casa Albă timp de 11 săptămâni. Cât durează tranziția în alte țări

La mijlocul lunii decembrie, electorii din toate statele se reunesc pentru a-și exprima voturile oficiale. Acestea sunt trimise apoi Congresului, care le numără pe 6 ianuarie într-o ședință specială prezidată de vicepreședintele în exercițiu. În ultimele două săptămâni până la inaugurare, noul președinte își formează echipa de guvernare, numind secretarul de stat, secretarul apărării și procurorul general.

Acest calendar complicat își are originea în realitățile anului 1789, spune profesorul Michael Berkman de la Universitatea de Stat Pennsylvania. Pe atunci, reprezentanților din cele 13 colonii originale le trebuia mult timp să călătorească până la New York, unde se afla capitala, pentru ceremonia de inaugurare. Acest factor logistic a influențat fundamental modul în care a fost conceput întregul proces de tranziție prezidențială, scrie Deutsche Welle.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Donald Trump ar urma să devină cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite

Ultimele Stiri
abonare newsletter