Externe

Cheltuieli mai mari pentru apărare. Strategia de securitate a Republicii Moldova pentru următorii zece ani.

Parlamentul din Republica Moldova, controlat de aleşi pro-occidentali, a aprobat joi o strategie de apărare pe zece ani, care cere creşterea cheltuielilor din acest domeniu ca parte a planului de aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare care cere creşterea cheltuielilor|Foto: Parlamentul Republicii Moldova - Facebook Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare care cere creşterea cheltuielilor|Foto: Parlamentul Republicii Moldova - Facebook

 

 


Opoziţia pro-rusă din legislativ a ridiculizat documentul ca fiind îndreptat inutil împotriva Moscovei, având în vedere suprafaţa mică şi numărul redus de forţe armate ale Republicii Moldova.

Strategia Republicii Moldova: cheltuieli de 1% din PIB pentru apărare

Documentul, prezentat de ministrul apărării Anatolie Nosatîi, propune creşterea cheltuielilor pentru apărare până în 2030 la 1% din Produsul Intern Brut, cifrele arătând că majorările sunt deja puse în aplicare.


„Primul pas pentru punerea în aplicare a acestui lucru a fost făcut după începerea războiului din Ucraina, prin creşterea resurselor bugetare pentru apărare la 0,39% în 2022 şi 0,55% în 2023”, se arată în documentul citat.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, situată între Ucraina şi România, Republica Moldova este candidată la aderarea la UE, cu o dată de intrare stabilită pentru 2030. Chişinăul nu ia în considerare aderarea şi la NATO, deoarece statutul neutru al ţării este înscris în Constituţie.


CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

Documentul spune că statutul neutru al Republicii Moldova îi cere să stimuleze parteneriatele cu diferite ţări şi organizaţii internaţionale pentru a-şi consolida apărarea naţională.

Invazia Rusiei din Ucraina în februarie 2022 a zguduit Republica Moldova, deoarece fragmente de drone aterizează pe teritoriul său şi rachete îndreptate spre ţinte ucrainene trec prin spaţiul său aerian.


Preşedinta pro-occidentală Maia Sandu, realeasă pentru un al doilea mandat în noiembrie, la o diferenţă mai mică decât se anticipase, a acuzat Rusia că încearcă să-i răstoarne guvernul.

Membrii Partidului Socialist, pro-Moscova, au respins documentul privind strategia de apărare ca fiind lipsit de sens.


„Dacă, Doamne fereşte, suntem supuşi unui atac din direcţia Federaţiei Ruse, cât timp credeţi că Moldova va rezista unei astfel de agresiuni?”, l-a întrebat pe ministru deputatul socialist Adrian Albu, conform Reuters.

„Pur şi simplu pentru că strigăm de la o tribună?”, a adăugat el.

Documentul menţionează riscurile de răspândire a conflictului din Ucraina, în special în jurul portului Odesa de la Marea Neagră, aproape de graniţa Republicii Moldova.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Olaf Scholz, la Chișinău: „Vom susține ferm Republica Moldova în fața încercărilor de destabilizare ale Rusiei”

Ultimele Stiri
abonare newsletter