Externe
Euro devine moneda de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc
Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunţat că începând cu 2 ianuarie 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA.
Euro a devenit monedă de referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc|Foto: pixabay.com
Decizia reflectă orientarea economiei Republicii Moldova către piața Uniunii Europene, care joacă un rol dominant în structura comercială și financiară a țării, conform sursei citate.
Euro a devenit monedă de referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc
Astfel, euro va înlocui dolarul SUA, o măsură ce confirmă orientarea economică a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.
CITEȘTE ȘI:
Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina
„De astăzi, 2 ianuarie 2025, intră în vigoare decizia Băncii Naționale a Moldovei de a adopta EURO ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA”, a anunțat, joi, guvernatorul BNM, Anca Dragu, potrivit unei informări publicate de Banca Națională a Moldovei pe pagina de Facebook.
Acțiunea va aduce beneficii pentru comerțul extern, facilitând planificarea financiară pentru exportatori și investitori, oferind o mai mare predictibilitate în tranzacțiile comerciale internaționale, potrivit informării publicate de președinția Republicii Moldova.
O schimbare benefică pentru economia Republicii Moldova
Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei și principala sursă de remiteri și investiții străine directe. Datele oficiale arată că peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiteri sunt în euro, iar această monedă este cea mai populară în piața valutară locală. Schimbarea va contribui la stabilitatea cursului valutar, în beneficiul economiei.
Astfel, utilizarea euro ca monedă de referință este o decizie metodologică, menită să alinieze structurile financiare ale Moldovei cu cele ale Uniunii Europene, fără a afecta politica monetară a BNM.
„Cetățenii vor beneficia de stabilitatea cursului EUR/MDL, reducerea riscului valutar și scăderea costurilor de tranzacționare, aspecte importante pentru persoanele care primesc remiteri sau dețin credite în euro”, conform BNM.
Pentru mediul de afaceri, reducerea volatilității cursului valutar va sprijini planificarea financiară și va reduce riscurile în tranzacțiile comerciale cu partenerii din UE. Sectorul bancar și agenții economici vor beneficia, de asemenea, de o piață valutară EUR/MDL mai lichidă și de scăderea costurilor de tranzacționare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: