Externe

Interviul miliardarului Elon Musk cu lidera partidului extremist german AfD, Alice Weidel, în vizorul Comisiei Europene

Interviul anunțat de miliardarul Elon Musk cu Alice Weidel, lidera partidului extremist german AfD, stârnește controverse în UE. Specialiștii Comisiei Europene vor monitoriza interviul transmis pe platforma X pentru a urmări respectarea noului regulament digital european.

Elon Musk, în vizorul Comisiei Europene|Foto: Elon Musk - X Elon Musk, în vizorul Comisiei Europene|Foto: Elon Musk - X

 

 


Anunțul miliardarului Elon Musk, un apropiat al președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la interviul pe care îl va realiza joi pe platforma X cu lidera partidului german de extremă dreapta AfD, Alice Weidel, provoacă nemulțumiri în Uniunea Europeană. 

Elon Musk, în vizorul Comisiei Europene

Interviul de joi poate reprezenta o favorizare incorectă a lui Alice Weidel (AfD) în fața competitorilor electorali, înainte de alegerile din 23 februarie din Germania, arată Hotnews.ro, care citează Politico. 


Potrivit legislației europene, Comisia Europeană joacă rolul de autoritate de reglementare digitală în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA). În acest context, o serie de politicieni europeni au îndemnat Bruxelles-ul să își folosească întreaga forță juridică pentru a-l ține în frâu pe miliardar.

CITEȘTE ȘI: 
Influența social media asupra vieții, în creștere. Anul trecut, aproape 60% dintre europeni au utilizat rețelele sociale.

Potrivit Comisiei Europene, fondatorul SpaceX, apropiat al lui Donald Trump și membru de rang înalt al viitoarei administrații americane, ar putea intra într-adevăr în conflict juridic cu termenii noului regulament digital al UE.


Astfel, aproximativ 150 de specialiști ai Comisiei Europene vor monitoriza interviul Musk-Weidel, pentru a verifica respectarea Legii europene privind serviciile digitale (DSA), în condițiile în care expunerea pe o platformă atât de mare precum X ar oferi AfD un avantaj public incorect față de rivalii săi în contextul alegerilor parlamentare germane din februarie 2025. 

Ce este Regulamentul european privind serviciile digitale?

Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) este primul regulament în domeniul digital din lume care face ca întreprinderile digitale din întreaga UE să fie răspunzătoare pentru conținutul postat pe platformele lor.


CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană, anchetă împotriva TikTok: „Indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok”

Regulamentul european privind serviciile digitale se axează pe crearea unui mediu online mai sigur pentru utilizatorii și întreprinderile digitale și pe protejarea drepturilor fundamentale în spațiul digital prin stabilirea de noi norme privind combaterea conținutului ilegal online, inclusiv a bunurilor, serviciilor și informațiilor și abordarea riscurilor sociale în mediul online.

Consiliul a adoptat Regulamentul privind serviciile digitale la 4 octombrie 2022. Noile norme se aplică începând cu 17 februarie 2024.


Șeful diplomației franceze cere CE măsuri „ferme” împotriva ingerințelor în dezbaterea publică europeană

Șeful diplomației franceze, Jean-Noel Barrot, a cerut miercuri Comisiei Europene să acționeze „cu cea mai mare fermitate” împotriva ingerințelor, în special ale lui Elon Musk, în dezbaterea publică europeană, în caz contrar Parisul fiind pregătit să ia singur măsuri.

CITEȘTE ȘI: 
Care e noua funcție a celui mai bogat om din lume, Elon Musk, în conducerea americană

În timp ce patronul X, Elon Musk, consilier al lui Donald Trump, își multiplică ingerințele în politica europeană prin intermediul platformei sale, Barrot a adresat un apel Comisiei Europene, într-o intervenție la radio France Inter, „să recurgă într-un mod mult mai viguros la instrumentele pe care i le-am dat pentru a descuraja aceste comportamente”.

„Fie Comisia Europeană pune în aplicare cu cea mai mare fermitate legile pe care ni le-am dat pentru a ne proteja spațiul public, fie nu o face, dar atunci va trebui să consimtă să redea statelor membre ale UE, să redea Franței, capacitatea de a o face”, a declarat Barrot la radio France Inter.

„Trebuie să ne trezim”, a insistat el.

Elon Musk intervine cu brutalitate de mai multe săptămâni în viața politică europeană. Pe rețeaua sa de social media, miliardarul și-a înmulțit luările de poziție în favoarea partidului de extrema dreaptă din Germania AfD și împotriva premierului britanic, laburistul Keir Starmer.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Care e noua funcție a celui mai bogat om din lume, Elon Musk, în conducerea americană

Influența social media asupra vieții, în creștere. Anul trecut, aproape 60% dintre europeni au utilizat rețelele sociale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter