Externe

Politica anti-migrație costă scump Ungaria

Premierul maghiar Viktor Orban susține că preferă să plătească o amendă de un milion de euro pe zi decât să accepte migranţi. Ungaria a fost sancționată cu 200 milioane de euro din cauza măsurilor anti-migrație.

„Rebeliunea” împotriva politicilor de migrație ale Uniunii Europene, plătită scump de Ungaria. Viktor Orbán: „Plătim un milion de euro pe zi”|Foto: Orban Viktor - Facebook „Rebeliunea” împotriva politicilor de migrație ale Uniunii Europene, plătită scump de Ungaria. Viktor Orbán: „Plătim un milion de euro pe zi”|Foto: Orban Viktor - Facebook

 

 


Chiar dacă Budapesta nu a plătit amenda de 200 de milioane de euro stabilită de Curtea de Justiție a UE, astfel încât fondurile sunt recuperate din subvențiile europene alocate Ungariei, premierul Viktor Orban susține că amenda de 1 milion de euro pe zi este preferabilă acceptării imigranților.  

CITEȘTE ȘI: 
Amendă maximă de 200 de milioane de euro pentru Ungaria, stabilită de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, și penalizare de 1 milion de euro pe zi de întârziere din cauza măsurilor anti-migrație

Potrivit premierului ungar, ultranaționalistul Viktor Orban, Ungaria preferă să plătească amenda zilnică de un milion de euro pentru nerespectarea unei sentințe a justiției europene pentru încălcarea regulilor comunitare de azil, deoarece „iese mai ieftin” decât dacă ar accepta imigranți


Orbán: Plătim un milion de euro pe zi

Liderul ultranaționalist a descris comportamentul Ungariei drept „o rebeliune” împotriva politicilor de migrație ale Uniunii Europene, cu care nu este de acord.

„Plătim un milion de euro pe zi. Dar dacă fac calculul cât ar costa să-i las să intre (în Ungaria), este mai ieftin să plătesc (amenda) fără a lăsa imigranții să intre”, a insistat Orban în declarații săptămânale la radioul public Kossuth, potrivit Agerpres.ro


CITEȘTE ȘI: 
Budapesta nu a plătit amenda de 200 de milioane de euro, stabilită de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din cauza măsurilor anti-migrație. Banii ar putea fi recuperați din subvenția UE alocată Ungariei.

În decembrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Ungaria nu a respectat dreptul comunitar privind procedurile de acordare a protecției internaționale și de returnare a resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere neregulamentară.

Ulterior, în iunie 2024, tribunalul european a hotărât că Budapesta a eșuat în mod deliberat să pună în aplicare decizia din 2020, motiv pentru care a impus o penalitate de 200 de milioane de euro, precum și o amendă de un milion de euro pentru fiecare zi de întârziere în respectarea respectivei hotărâri.


Ungaria refuză să plătească amenda, astfel că executivul european a dedus în septembrie anul trecut acele 200 de milioane de euro din bugetul comunitar către Ungaria și alte 93 de milioane de euro acumulate pentru neplata amenzii de un milion de euro pe zi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană dă în judecată Ungaria pentru legea suveranității.

Reacția MAE la atlasul geografic cu „Ungaria Mare” făcut cadou de un ambasador maghiar: „Abordare provocatoare în raport cu relaţia de partener strategic între România şi Ungaria şi de aliaţi NATO”

abonare newsletter