Externe
Haos economic? Uniunea Europeană ar putea închide complet piața europeană pentru produsele americane.
UE ia în calcul măsuri dure pentru a contracara războiul comercial declanșat de administrația Trump.
Comisia Europeană pregătește măsuri simetrice cu taxe comerciale, dar nu exclude și posibilitatea închiderii pieței UE pentru anumite bunuri sau servicii americane, notează publicația El País, potrivit Economedia.ro
Donald Trump a anunțat, săptămâna trecută, că începând de la 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% pentru „toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite”.
CITEȘTE ȘI:
Trump anunță taxe vamale de 25% pentru toate mașinile importate în SUA. Reacția UE: „Sunt dăunătoare pentru afaceri și consumatori”.
UE a reacționat imediat după anunțul administrației Trump, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „regretă profund decizia americană”.
UE, măsuri dure pentru a contracara războiul comercial al lui Trump
Comisia Europeană a anunțat recent că amână cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, intrarea în vigoare a contramăsurilor sale vizând produsele americane ca răspuns la tarifele de 25% impuse de Donald Trump la oțel și aluminiu, pentru a acorda mai mult timp unei soluții negociate.
Însă, după cum arată sursa citată, Comisia Europeană pregătește un răspuns ferm.
Astfel, pe lângă o reacție comercială sub formă de tarife vamale asupra produselor americane, care s-ar adăuga celor planificate pentru a contracara taxele de 25% impuse de Washington la începutul acestei luni asupra aluminiului și oțelului, Bruxelles-ul ia în considerare aplicarea așa-numitului instrument anti-coerciție, o armă de securitate economică care ar închide piața europeană pentru anumite bunuri sau servicii și chiar ar împiedica companiile americane să participe la licitații pentru contracte publice sau să participe la proiecte finanțate de bugetul UE.
Instrumentul anti-coerciție este unul dintre instrumentele disponibile, dincolo de răspunsul pur comercial. Există, de asemenea, alte instrumente diplomatice pe care UE le practică deja, spun surse europene, cum ar fi apropierea de alți parteneri comerciali și promovarea accelerată a noilor acorduri comerciale și revizuirea celor vechi.
UE susține că va continua să încerce să negocieze cu Trump și echipa sa până la capăt și a oferit unele concesii, cum ar fi reducerea tarifelor la bunurile industriale, creșterea unor importuri și încheierea unor acorduri pentru creșterea fluxului de gaz lichefiat american către Europa. Dar, până în prezent, nicio apropiere nu a fost fructuoasă.
Relația comercială UE – SUA este una extrem de solidă. Potrivit cifrelor administrației americane, importurile și exporturile de bunuri totalizează 975 de miliarde de dolari (900 de miliarde de euro), cu un sold în favoarea UE de 235,571 miliarde de dolari.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: