Externe
Premiile OSCAR 2022. „CODA” a fost desemnat cel mai bun film. Will Smith i-a dat o palmă comediantului Chris Rock după ce a făcut o glumă
Filmul „CODA” a scris istorie duminică seară la cea de-a 94-a gală a premiilor Oscar. Însă această ediție nu a lipsită de incidente. Actorul Will Smith a urcat pe scenă și i-a dat o palmă lui Chris Rock după ce a făcut o glumă la adresa soției lui Will Smith.
Premiile OSCAR 2022. „CODA” a fost desemnat cel mai bun film. Will Smith i-a dat o palmă lui Chris Rock după ce a făcut o glumă/ Sursă foto: depositphotos.com
„CODA” a scris istorie duminică seară la cea de-a 94-a gală a premiilor decernate de Academia de film americană, după ce a devenit primul lungmetraj produs de o platformă de streaming care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Această victorie reprezintă o ilustrare perfectă a schimbării majore care s-a produs în ultimii ani în industria de la Hollywood, o schimbare a felului în care filmele sunt produse şi distribuite şi care au fost accelerată de pandemia de COVID-19.
Într-o perioadă în care industria cinematografică se află sub presiune pentru a-şi lărgi adresabilitatea şi pentru a prezenta mai multe poveşti despre persoane de culoare şi persoane din minorităţi subreprezentate, victoria repurtată de filmul „CODA” reprezintă din multe puncte de vedere o veritabilă depăşire a barierelor. Acest film, care spune povestea adolescentei Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie afectată de surditate, a fost lăudat pentru descrierea plină de sensibilitate pe care a făcut-o comunităţii persoanelor cu dizabilităţi şi pentru folosirea unor actori surzi.
Lungmetrajul „CODA” s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Troy Kotsur) şi „cel mai bun scenariu adaptat” (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).
Însă duminică seară, cele mai multe premii au fost câştigate de filmul SF „Dune”, o adaptare ambiţioasă a romanelor publicate de Frank Herbert în seria literară omonimă. „Dune” s-a impus la şase categorii tehnice: „cele mai bune efecte vizuale”, „cel mai bun sunet”, „cea mai bună coloană sonoră”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună imagine” şi „cea mai bună scenografie”.
Will Smith l-a lovit peste față pe comediantul Chris Rock
Gala Oscar 2022 a avut numeroase premiere, care au fost intens comentate pe reţelele de socializare. Will Smith a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal” datorită evoluţiei sale din filmul „King Richard”, îl care îl interpretează pe Richard Williams, tatăl şi antrenorul jucătoarelor de tenis Venus şi Serena Williams, însă show-ul de duminică seară a fost umbrit de un moment bizar, care nu fusese planificat de producătorii transmisiunii televizate.
Cu câteva secunde înainte să prezinte premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar, Chris Rock a ironizat-o pe Jada Pinkett Smith, soția lui Will Smith, spunându-i că abia aşteaptă să o vadă jucând în continuarea filmului „G.I. Jane”, un lungmetraj regizat de Ridley Scott în 1997 şi în care rolul principal a fost jucat de Demi Moore.
Jada Pinkett Smith, în vârstă de 50 de ani, apare în public cu craniul complet ras începând de anul trecut după ce a anunţat că suferă de alopecie, o afecţiune care cauzează căderea părului.
Will Smith a reacţionat imediat în urma acelei glume, a urcat foarte repede pe scena galei Oscar şi l-a pălmuit pe Chris Rock, apoi s-a întors la scaunul său din sală.
„Ţine numele soţiei mele departe de gura ta”, a strigat Will Smith spre Chris Rock, iar producătorii postului TV ABC au întrerupt imediat sunetul întregii transmisiuni.
Totuşi, în transmisiunile difuzate de posturile străine, sunetul a rămas disponibil, iar Chris Rock a putut fi auzit în timp ce a spus: „Will Smith tocmai m-a pălmuit zdravăn de tot!”
„Asta a fost cea mai tare seară din istoria televiziunii”, a adăugat starul de comedie.
După ce a câştigat premiul Oscar pentru rolul principal din filmul „King Richard”, Will Smith a prezentat scuze publice în discursul său de acceptare a trofeului: "Vreau să-mi cer scuze faţă de Academia de film americană, vreau să îmi cer scuze faţă de toţi colegii mei nominalizaţi. Iubirea te împinge să faci lucruri nebuneşti”.
"Richard Williams a fost un apărător neînfricat al familiei sale. În această perioadă a vieţii mele, în acest moment, sunt copleşit de ceea ce Dumnezeu îmi cere să fac şi să fiu în această viaţă. Mi se cere ca în viaţa mea să îi iubesc pe oameni şi să îi apăr pe oameni şi să fiu un râu călăuzitor pentru oamenii mei. Ştiu ce trebuie să fac atunci când noi toţi trebuie să rezistăm în faţa abuzurilor, când trebuie să rezistăm în faţa oamenilor care vorbesc prostii în această industrie. Trebuie să îi suportăm pe oamenii care nu ne respectă şi trebuie să zâmbim şi să pretindem că acest lucru este OK”, a adăugat Will Smith pe scena celei de-a 94-a ediţii a galei Oscar.
Lista completă a premiilor decernate la gala Oscar 2022:
- Cel mai bun film: „CODA”
- Cea mai bună regie: Jane Campion („The Power of the Dog”)
- Cel mai bun actor în rol principal: Will Smith („King Richard”)
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Jessica Chastain („The Eyes of Tammy Faye”)
- Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur („CODA”)
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ariana DeBose („West Side Story”)
- Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Drive My Car" (Japonia)
- Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Encanto”
- Cea mai bună scenografie: „Dune”
- Cel mai bun scenariu adaptat: „CODA”
- Cel mai bun scenariu original: „Belfast”
- Cea mai bună imagine: „Dune”
- Cel mai bun montaj: „Dune”
- Cea mai bună coloană sonoră: „Dune”
- Cel mai bun cântec original: „No Time to Die” (interpretat de Billie Eilish pentru filmul „No Time to Die”)
- Cel mai bun sunet: „Dune”
- Cele mai bune efecte vizuale: „Dune”
- Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „The Eyes of Tammy Faye”
- Cele mai bune costume: „Cruella”
- Cel mai bun scurtmetraj animat: „The Windshield Wiper”
- Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „The Long Goodbye”
- Cel mai bun lungmetraj documentar: „Summer of Soul (...or, when the revolution could not be televised)”
- Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Queen of Basketball”
- Premii onorifice: Samuel L. Jackson, Elain May, Liv Ullmann
- Premiul umanitar Jean Hersholt: Danny Glover
Sursă foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: