Externe

Țările baltice au sistat importul de gaze rusești: „Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei”

Războiul din Ucraina are efecte din ce în ce mai mari în plan economic. Letonia, Estonia și Lituania au decis să nu mai importe gaze naturale rusești.

Țările baltice au sistat importul de gaze rusești: „Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei”/ Sursă foto: depositphotos.com Țările baltice au sistat importul de gaze rusești: „Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei”/ Sursă foto: depositphotos.com

 

 


Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”, a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid.

 


„Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul", a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



„Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!”, a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.


Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: „Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a declarat el.


 

Statele Unite au interzis importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.


Anunţul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuşi, ar putea schimba jocul.

Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că doreşte să analizeze consecinţele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susţină rubla. Berlinul, ca şi alte ţări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova.

Sursă foto: depositphotos.com

 

CITEȘTE ȘI:

Rusia transportă mai multe gaze naturale prin conductele din Ucraina, pe timp de război

abonare newsletter