Externe

Țările din UE care refuză un embargo asupra petrolului rusesc sunt „complice” la crimele de război, avertizează Ministrul ucrainean de Externe

Țările din UE care refuză embargo-ul asupra petrolului rusesc sunt considerate „complice” la crime de război, afirmă ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins embargoul propus de Comisia Europeană/ FOTO: pixabay.com El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins embargoul propus de Comisia Europeană/ FOTO: pixabay.com

 

Ţările membre ale Uniunii Europene care refuză să aprobe un embargo asupra petrolului rusesc vor fi „complice" la crimele de război, a declarat miercuri ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba.


 

„Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Kuleba într-o transmisiune în direct pe Twitter.
 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


„Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

 


El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins miercuri o propunere a Comisiei Europene de embargo asupra petrolului rusesc. Această ţară a criticat absenţa „garanţiilor” pentru securitatea sa energetică în această propunere „în forma sa actuală”.

„Nu este o chestiune de lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci pur şi simplu de realitate fizică, geografică şi de infrastructuri”, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto.


Uniunea Europeană vrea să întărească sancţiunile asupra Moscovei 

UE vrea să întărească sancţiunile asupra Moscovei interzicând progresiv importurile de petrol pentru „a-l face să plătească un preţ ridicat” pe Vladimir Putin pentru războiul său împotriva Ucrainei, a anunţat mai devreme în cursul zilei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerile sale au fost transmise în noaptea de marţi spre miercuri celor 27 de state membre UE, chemate să le valideze.


Dmitro Kuleba a salutat aceste propuneri, dar a contestat calendarul progresiv propus, respectiv renunţarea la livrările de ţiţei în termen de şase luni şi la produse rafinate până la sfârşitul lui 2022.

„Timpul jumătăţilor de sancţiune a trecut”, a mai spus el, criticând „o situaţie absurdă” în care UE impune mai multe sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei „plătind în continuare pentru gazul şi petrolul său”.

Europenii s-au angajat în martie să renunţe „progresiv” şi „cât mai rapid posibil” la dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele ruseşti.

 

CITEȘTE ȘI:

UE pregătește un embargo petrolier cu derogări. Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

abonare newsletter