Externe

Refugiații ucraineni sunt văzuți tot mai rău în Europa Centrală și de Est. „Resentimentele cresc, în timp ce disponibilitatea de a ajuta scade”

Europenii din țările mai pro-ruse, cum sunt Bulgaria și Slovacia, încep să adopte o atitudine tot mai ostilă față de refugiații din Ucraina, după un val de simpatie arătat la izbucnirea crizei.

Europenii din țările mai pro-ruse, cum sunt Bulgaria și Slovacia, încep să adopte o atitudine tot mai ostilă față de refugiații din Ucraina. Sursa foto: Depositphotos.com Europenii din țările mai pro-ruse, cum sunt Bulgaria și Slovacia, încep să adopte o atitudine tot mai ostilă față de refugiații din Ucraina. Sursa foto: Depositphotos.com

 

 


Resentimentele față de refugiații ucraineni cresc, în timp ce disponibilitatea de a-i ajuta scade în țările din Europa Centrală și de Est. O amplă analiză publicată de Euractiv.com arată că cetățenii din Europa Centrală și de Est încep să adopte o atitudine tot mai ostilă față de ucrainenii care fug de război. „Privilegiile” refugiaților sunt criticate și se fac comparații cu criza refugiaților din 2015.

 


Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproape șase milioane de refugiați ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. Polonia și România au primit cei mai mulți dintre ei (3,2 milioane și, respectiv, 889.000). Aproximativ 772.00 s-au mutat în Rusia și 577.000 în Ungaria.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

În timp ce guvernele adoptă o retorică de caldă primire și oferă ajutor umanitar, în Europa Centrală și de Est au avut loc proteste de stradă împotriva refugiaților ucraineni, arată publicația citată. Cu toate acestea, atitudinile pozitive față de aceștia prevalează în majoritatea țărilor.


O excepție notabilă este Bulgaria, unde 38% dintre cetățeni au o atitudine pozitivă față de refugiați, în timp ce 18% au o atitudine negativă, se arată în cel mai recent sondaj.

„Este un fenomen comun faptul că solidaritatea necondiționată cu refugiații de război slăbește în timp în țările gazdă vecine. Tensiunile socio-economice pot declanșa reacții populare spontane, inclusiv violente”, a declarat pentru Euractiv Zsolt Zádori, ofițer de presă la ONG-ul pentru drepturile omului Comitetul Helsinki din Ungaria (HHC).


Resentimentele cresc, în timp ce disponibilitatea de a ajuta scade, a confirmat activistul slovac Branislav Tichý, care a petrecut mai multe săptămâni la granița slovaco-ucraineană.

„Primele proteste și dezaprobarea publică față de ajutorarea refugiaților din Ucraina apar în întreaga Slovacie. Narațiunea „cum rămâne cu noi și cu copiii noștri slovaci” începe să ia amploare”, a scris el într-o postare pe Facebook.


Narațiunea, exacerbată de partidele de extremă dreaptă

O problemă comună în țările din Europa Centrală și de Est sunt beneficiile pe care le primesc refugiații. Narațiunea despre faptul că guvernele au mai multă grijă de refugiați decât de cetățenii lor este prezentă în toate țările și este exacerbată de activitățile partidelor de extremă dreapta.

În cafenelele și barurile slovace, cetățenii se plâng de transportul public gratuit și de bonurile de masă acordate refugiaților ucraineni de către guvern după începerea războiului.

În Bulgaria, partidul naționalist pro-rus Varazhdane, care are sprijinul a aproximativ 10% din alegători, răspândește tot felul de știri false despre refugiații ucraineni, bazate pe afirmația că mulți bulgari trăiesc în sărăcie și că, în loc ca statul și UE să aibă grijă de ei, toată atenția se concentrează asupra ucrainenilor.

Partidul ceh de extremă-dreapta Libertate și Democrație Directă a criticat, de asemenea, actualul guvern pentru că oferă ajutor refugiaților ucraineni.

La sesiunea parlamentară de marți (10 mai), liderul partidului, Tomio Okamura, a declarat despre calitatea educației că va scădea pentru cetățenii cehi după sosirea copiilor din Ucraina și că nu vor fi suficiente locuri în grădinițe pentru copiii cehi. Okamura a pus, de asemenea, sub semnul întrebării cât de mult ajutor umanitar merge către ucraineni.

Chiar și în Polonia, care este în mod tradițional antirusească, partidul naționalist Confederația susține că refugiații ucraineni se bucură în prezent de prea multe privilegii în Polonia, mai arată Euractiv. Cu toate acestea, potrivit ultimului sondaj, ajutorul pentru refugiați se bucură încă de sprijinul a peste 90% dintre polonezi.

Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ursul din Ucraina ajuns la un sanctuar din România se simte deja ca „acasă”. „S-a bucurat de prima baie în piscină”. VIDEO

Secretarul general al NATO: „Ucraina poate să câştige războiul împotriva Rusiei”

abonare newsletter