Externe

Cancelarul Germaniei și președintele Franței i-au cerut lui Putin „negocieri directe serioase” cu Volodimir Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică purtată sâmbătă, „negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal / Foto: Emmanuel Macron - Facebook Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal / Foto: Emmanuel Macron - Facebook

 

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, indică un comunicat al cancelariei de la Berlin.


 

Macron şi Scholz „l-au chemat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi la o soluţie diplomatică a conflictului”.
 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Convorbirea, care a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali, a fost „consacrată continuării războiului rus în Ucraina şi eforturilor de a i se pune capăt”. Totodată, cancelarul german şi preşedintele francez „l-au chemat pe preşedintele rus să vegheze la o ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiei civile”.

Cei doi lideri occidentali „au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii”.


În cursul discuţiei a fost abordată şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”, cancelaria germană menţionând că 'preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

Vladimir Putin s-a „angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive”, adaugă comunicatul Berlinului, precizând că cei trei lideri au fost acord asupra rolului central pe care trebuie să-l joace ONU pentru garantarea exporturilor.


Conform preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol şi care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.

 

CITEȘTE ȘI:

Zelenski sprijină o petiție prin care se cere introducerea de vize obligatorii pentru cetățenii ruși

Putin amenință țările care vor interveni în războiul din Ucraina: „Atacul va fi fulgerător şi rapid”

abonare newsletter