Paradisul romantic aflat la nici două ore de Cluj: Cetatea Câlnic
Cetatea Câlnic a fost reconstruită recent și este impresionantă
Primul zid are 3 metri înălțime. Zidul interior are peste 7 metri.
Zidurile exterioare ale cetății Câlnic. Primul zid are 3 metri înălțime. Zidul interior este mai impresionant, are peste 7 metri.
Așa se vede astăzi din turnul cetății Câlnic
Turnul porții. Pe aici se intră și acum în cetate, dar barbicana nu mai este un pericol. În loc de străjeri, turiștii sunt întâmpinați de un custode, care le taie biletul de intrare, în valoare de 10 lei.
Turnul porții cetății Câlnic, văzut din interior. În turn sunt patru clopote, fiecare cu un sunet diferit. Trei dintre ele au fost turnate de un meșter din Cluj.
Sub turnul donjon este o piviniță de vinuri. Butoaiele, acum goale, păstrau câte 3.000 de litri de vin. Fiecare. Impresionant.
O parte din zidurile cetății Câlnic nu au mai fost reconstruite și păstrează un aer misterios
Cetatea Câlnic fost inclusă pe lista monumentelor UNESCO
Curtea interioară a cetății Câlnic
În curtea interioară a cetății Câlnic este o capelă și a fost amenajat și un muzeu
Nu departe de Sebeş, pe drumul ce leagă Clujul de Sibiu, apare un indicator către Câlnic, un sat pierdut printre dealuri, dar special mai ales datorită cetăţii pe care o adăposteşte. Aceasta, ce poartă numele satului în care se află, a intrat în urmă cu 20 de ani pe lista monumentelor UNESCO şi, de atunci, a înflorit, deşi rămâne încă prea puţin cunoscută pentru turiştii români.