Monitorul Cartierelor
FOTO. Încă o pasarelă peste Someș, finalizată! Constructorul „turează motoarele” în Parcul Feroviarilor și Armătura
Stadiul „la zi” al șantierelor din Cluj-Napoca. Lucrările la Parcul Armătura avansează în ritm accelerat și se apropie de finalizare. La Parcul Feroviarilor, o nouă pasarelă pietonală „prinde contur”.
Stadiul „la zi” al șantierelor din Cluj-Napoca. FOTO: Facebook
Lucrările la Parcul Feroviarilor și la Parcul Armătura înaintează în ritm bun, la început de an. O nouă pasarelă pietonală a fost construită peste Someș pentru a putea permite accesul în Parcul Feroviarilor din strada Traian, iar la Parcul Armătura, se lucrează deja la ultimele retușuri.
Pasarelă pietonală pentru acces la Parcul Feroviarilor
Un nou pod peste Someș a fost construit la Parcul Feroviarilor, de firma Nord Conforest, constructorul desenmat de Primărie pentru modernizarea spațiului. Stadiul lucrărilor este, în acest moment, de 34%, termenul de finalizare fiind și luna decembrie a acestui an.
„Stadiul lucrărilor la Parcul Feroviarilor a ajund la 34%. În prezent, se lucrează la pavilionul multifunctional, la rampele de la pasarelele pietonale, lucrări la alei, la grupurile sanitare și tehnice, lucrări la locurile de joacă și fitness, la instalațiile pentru iluminat și irigații”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru Monitorul de Cluj.
Lucrările la Parcul Feroviarilor au loc pe o suprafață de 53.000 de metri pătrați. Parcul va avea un pavilion deschis ca intrare secundară, vor fi amenajate malurile râului Someș, pe porțiunea pe care o cuprinde Parcul Feroviarilor. De asemenea, vor fi plantați 1.250 de arbuști și specii de conifere pentru acoperirea taluzurilor, 4.100 de exemplare de arbuști și subarbuști de specii foioase, 23.600 de exemplare de plante ornamentale și perene, 1.500 de exemplare de specii acvatice.
În total, parcul va avea cinci accese secundare, două din strada Parcul Feroviarilor și trei accese de pe malul stâng al râului Someș, fiecare deservit de câte o pasarelă pietonală. O pasarelă exista deja înainte de începerea lucrărilor și alte două sunt propuse pentru construire.
Investiția pentru modernizarea parcului se ridică la aproape 37 de milioane de lei fără TVA. Zeci de mii de plante, arbori și arbuști vor fi plantanți în cadrul lucrărilor de revitalizare și vor fi amenajate accese pietonale din mai multe direcții, inclusiv prin pasarele peste Someș.
Parcul Armătura intră „pe ultima sută de metri”
La Parcul Armătura, lucrările sunt în stadiu avansat. Se lucrează, în prezent, la plantarea arborilor și a vegetației, la aleile pietonale și la terenul de sport.
„Stadiul la zi al lucrărilor este de 85% și se lucrează la finalizarea lucrărilor de plantare a arborilor și a vegetației, lucrări la alei, la terenul de sport”, a mai transmis viceprimarul Clujului.
În cadrul lucrărilor de la Parcul Armătura, va fi extinsă suprafața aleilor pietonale, de la 250 de metri liniari la 2.000 de metri liniari. Vor fi și suprafețe pietonale, scuar și gradene de 850 de metri pătrați și 530 de metri liniari de piste de biciclete. Vor fi plantați 50 de arbori suplimentar față de ce există în momentul de față. Și în acest parc s-a construit un pod pietonal care va face legătura cu strada Nădășel.
Valoarea investiției este de 14 milioane de lei fără TVA. Termenul de finalizare este mijlocul anului 2023. Parcul are o suprafață de circa 3,2 hectare și este supus unor ample lucrări de revitalizare. Proiectul vizează lucrări de modernizare în Parcul Armătura, dar și în zona pârâului Nadăș și a străzii cu același nume. Sunt vizate de proiect și malul stâng al Someșului în zona străzilor Traian, Oașului, în zona Parcului Armătura și malurile pârâului Nadăș, în zona de confluență cu Someșul.
Lucrările la cele două obiective sunt realizate de Nord Conforest.
CITEȘTE ȘI: