Monitorul Cartierelor
Se lucrează intens la amenajarea parcului din cartierul Zorilor. Va avea spații de joacă, pistă de alergare, dar și o zonă umedă - FOTO/VIDEO
Lucrările la Parcul Observator se află în plină desfășurare. Până la finalul anului, în această zonă va prinde contur un parc cu amenajări mixte, potrivit oricărei gurpe de vârstă și oricărei activități în aer liber.
Lucrările la Parcul Observator se află în plină desfășurare
Primăvara a adus lucrări de nivelare și pregătire a terenului pe care va fi amenajat viitorul Parc Observator, iar până la finalul anului, acesta ar urma să devină un loc de întâlnire, socializare și mișcare în aer liber, destinat tuturor locuitorilor din cartier și nu numai.
În prezent, au loc lucrări de viabilizare a terenului, a explicat viceprimarul Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro.
„La Parcul Observator au loc lucrări de infrastructură, de viabilizare a terenului, în măsura în care vremea permite intervențiile. Au loc lucrări de nivelare și săpături. Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul anului 2023, iar până la acest moment, nu sunt înregistrate întârzieri față de graficul de implementare a proiectului”, a declarat Tarcea.
Viitorul Parc Observator va avea locuri de joacă pentru copii, spații de socializare, spații pentru practicarea sportului în aer liber, dar și o zonă umedă de biodiversitate care va fi păstrată și amenajată corespunzător.
„Pe acest teren, vor fi amenajate spații dedicate tuturor categoriilor de vârstă: vor fi create spații de joacă pentru copii, dar și zone destinate socializării persoanelor vârstnice. Parcul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități. De jur împrejurul parcului va fi amenajată o pistă de alergare, dar și în perimetrul parcului vor exista zone pentru practicarea sportului. De asemenea, va exista o zonă umedă, care va fi amenajată corespunzător”, a mai arătat viceprimarul Clujului.
Situat în centrul cartierului Zorilor, parcul va oferi atât locuitorilor din zonă, cât și celorlalți clujeni de toate vârstele un spațiu verde de calitate, cu diverse facilități:
- loc de joacă cu dotări moderne pentru copii,
- zonă de recreere pentru seniori (cu mese de șah și fântâni arteziene),
- zonă de fitness,
- zone de promenadă
- piste pentru biciclete.
De asemenea, sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune, iar întreaga infrastructură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran.
Sute de arbori și arbuști noi
În ceea ce privește dimensiunea verde, în viitorul parc se vor planta peste 180 de arbori și peste 240 de arbuști, pe lângă cei deja existenți, potrivit primarului. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă.
Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului.
Valoarea totală a proiectului este de peste 1,5 mil. euro (7.378.372,64 lei cu TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni. Executantul lucrărilor este Garden Center, alături de Ro-Verde Landscaping.
„Planul nostru este să transformăm Clujul într-un oraș prietenos cu mediul, să reducem la zero emisiile de carbon și să creștem suprafața spațiilor verzi care au rolul de a capta gazele nocive din aer și a-l împrospăta. De aceea, investim în parcuri cum este acesta din Observator, dar și în Parcul Est, Pădurea Clujenilor, Parcul Feroviarilor sau Parcul Armătura. Proiectele destinate extinderii spațiilor verzi se ridică la peste 100 de milioane de euro. În zonele în care au loc lucrări, creștem numărul de arbori, deoarece aceștia și nu iarba au rolul de a oferi umbră, de a absoarbe aerul poluat și a genera aer curat. Înțelegem că oamenii au nevoie de spații de socializare și dorim să le oferim astfel de locuri cât mai aproape de casă, în fiecare cartier și în fiecare zonă din oraș”, a conchis viceprimarul Dan Tarcea.
CITEȘTE ȘI: