Monitorul Cartierelor

Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj, paradisul păcănelelor: „Trei săli de jocuri, una lângă alta”

Cartierele Clujului au fost „invadate” de săli de jocuri de noroc și case de pariuri. Cel mai recent exemplu: Bulevardul Nicolae Titulescu, locul în care, între două săli de jocuri, recent a mai apărut una.

Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj, paradisul păcănelelor. FOTO: Facebook/ Viorel Nistor Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj, paradisul păcănelelor. FOTO: Facebook/ Viorel Nistor

 

 


Sălile de jocuri de noroc și casele de pariuri „sufocă” bulevardele Clujului, un exemplu recent venind de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, unde, între două săli de jocuri, recent a mai apărut unul. Dacă în cazul farmaciilor, există o lege ce prevede distanța minimă dintre ele (minim 500 de metri), patronii de cazinouri au „mână liberă” să deschidă noi săli de jocuri oriunde, chiar dacă se paote ajunge în situația descrisă mai sus.

 


Viorel Nistor, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB, a deplâns situația și a descris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, absurdul situației.

Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj, paradisul păcănelelor. FOTO: Facebook/ Viorel Nistor

„Urbanism de mahala!?


Pe marele și frumosul bulevard Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca, din atrăgătorul, scumpul, liniștitul și conservatorul cartier Gheorgheni, în stația de autobuz Bistriței, regulile orășenești, bunul gust și bunul simț par să o fi luat razna.

Până de curând, în perimetrul respectiv, într-o clădire improvizată și ea (strecurată între blocuri în anii 90), funcționa o farmacie. La douzăcei de metri mai la stânga, este o altă farmacie, lângă care a funcționat ani și ani la rând, nestingherit. Farmacia din clădirea cea nouă, presupun, ca urmare a aplicării legii farmaciilor (ce reglementează o distanța minimă între ele), a fost desființață, iar în locul ei a apărut, de curînd, o sală de jocuri, numită Las Vegas (încă se amanajează). De aici încolo ce urmează e uimirea, șocul și absurdul!


Căci în partea stângă, aproape lipită de ea, se află, cu state vechi, o altă sală de jocuri, iar în partea dreaptă, ați ghicit, o altă sală de jocuri. Trei săli de jocuri, una lângă alta, ultima, recent autorizată, într-un cartier liniștit, cu medie de vârsta înaintată! 

Bulevardul Titulescu, „enclava” de jocuri a Clujului

Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj, paradisul păcănelelor. FOTO: Facebook/ Viorel Nistor

Aș vrea să știu în baza căror reguli a fost eliberată de primărie autorizația de funcționare a acestei ultime săli de jocuri, dacă a devenit B-dul Titulescu «enclava» de jocuri din Cluj-Napoca. 


Cum de există o lege care reglementează amplasamentul farmaciilor și densitatea lor și nu există (sau e proastă sau nu se aplică) o lege de funcționare a funcționării și densității sălilor de jocuri de noroc? 

Or face rău, pasămite, prea multe farmacii (leacuri pentru trup) și or face bine foarte multe săli de jocuri («leacuri pentru suflet»)?

O cât de mică explicație pentru această decizie „absurdă”, ce scandalizează cetățenii și strică reputația, prețul și echilibrul zonei, trebuie dată de autorități. Ce căutau două săli acolo, de ce era nevoie de o a treia sală de jocuri într-un spațiu de nici 50 de metri?

Orice ai zice, dincolo de reputație și efecte sociale negative, jocurile de noroc sunt o afacere „rău-famată” și generatoare de suspiciuni și corupție. Recent, a scris presa despre cel care conduce Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc că ar fi, potrivit declarației de avere, un câștigător constant la jocuri de noroc... Să ne punem întrebarea dacă e vorba despre corupție? O investigație jurnalistică ar putea lămuri dilema”, a arătat, într-o postare pe Facebook, proseforul clujean.

Mii de elevi trei zilnic pe lângă acestea

Mai grav este faptul că, pe o rază de doar câteva sute de metri de cele trei săli de jocuri de noroc se află nu mai puțin de trei instituții de învățământ, a căror elevi trec zilnic pe lângă acestea.

„«Secretul» autorizării acestei noi săli de jocuri s-ar putea afla «după colț», căci, pe străzile imediat alăturate (Bistriței și Nicolae Pascaly), se află nu mai puțin de trei licee mari: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară «Raluca Ripan», Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania și Colegiul Tehnic Energetic, cu mii de elevi. 

Dacă această este explicația, să le fie rușine tuturor, de la responsabili din școli și inspectorat școlar, până la decidenți!

Greu de acceptat, pentru mine personal, ca «Energeticul», o școală de bună reputație și de care mă leagă amintiri de neuitat, e acum în zona de tentație/influență a jocurilor de noroc!”, a mai arătat Viorel Nistor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A lăsat prăpăd în urma sa: Un bărbat a spart păcănelele dintr-o sală de jocuri din Huedin

Ultimele Stiri
abonare newsletter