Monitorul Cartierelor
Primăria „a pierdut” un trotuar: l-a recucerit natura. Pietonii îi simt lipsa.
Deși mobilitatea și culoarele pietonale reprezintă o prioritate în Cluj, în cartiere, unele spații dedicate pietonilor sunt impracticabile. Trotuarul de pe strada Plaiuri, din cartierul Andrei Mureșanu, s-a acoperit natural cu pământ, iar pietonii sunt nevoiți să circule pe carosabil.
Strada Plaiuri: trotuar acoperit de pământ și buruieni. Pietonii, pe carosabil/Foto: monitorulcj.ro
Un trotuar îngust, amestec de pământ și buruieni, șerpuiește în lungul străzii Plaiuri, din zona cartierului Andrei Mureșanu. Pământul s-a „scurs” din spațiul verde, a acoperit asfaltul și au crescut plante.
Acolo unde bălăriile nu mai cresc, iar pietonul se încumetă să se aventureze pe spațiul care îi este dedicat, „mobilitatea” se blochează în stâlp.
Nu este singurul spațiu pietonal problematic din cartierele Clujului. Trotuare înguste sau transformate în parcări pot fi regăsite în mai toate zonele orașului, din Borhanci sau Romul Ladea până în Mănăștur sau Iris.
Vara a venit cu ploi, dar și cu vreme frumoasă, context în care bălăriile au crescut în voie.
Bunăoară, la mijlocul lunii trecute, trotuarul de pe strada Plaiuri s-a transformat, treptat, într-un plai întins, acoperit de buruieni.
monitorulcj.ro a semnalat administrației locale pericolul la care se expun pietonii în lipsa unui trotuar adecvat, localnicii fiind nevoiți să circule printre mașini.
La mai bine de două săptămâni, biroul mass-media din Primăria Cluj-Napoca informa că au fost dispuse măsuri pentru curățarea spațiului pietonal de pe strada Plaiuri, iar aspectele semnalate au fost remediate.
„Lucrările de cosire a vegetației au fost efectuate în data de 06.07.2023, de către operatorul care întreține zonele verzi din municipiu”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea monitorulcj.ro
Intervenția „operatorului care întreține zonele verzi din municipiu” nu poate fi negată, dar pare a fi insuficientă în condițiile în care după acțiunile ample de cosire, trotuarul a ajuns un simplu amestec de pământ și buruieni.
După cum se poate observa din imaginile alăturate, sunt necesare măsuri mai serioase, de „reconfigurare” a întregului spațiu pietonal, nu doar de cosire a bălăriilor.
Până când trotuarul va fi redat pietonilor, aceștia vor continua să circule pe carosabil, riscându-și viața printre mașini.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: