Monitorul Cartierelor

Cluj-Napoca, „întors cu fața la apă”

Municipalitatea clujeană continuă lucrările de investiții în spații verzi și parcuri, câteva din acestea urmând să fie finalizate la sfârșitul anului în curs.

Parcul Observator trebuie terminat anul acesta. Foto: Facebook/ Emil Boc Parcul Observator trebuie terminat anul acesta. Foto: Facebook/ Emil Boc

 

 


Parcul Feroviarilor sau amenajarea malurilor Someșului sunt două din obiectivele mult așteptate de clujeni. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a vorbit, pentru monitorulcj.ro, despre stadiul lucrărilor la aceste investiții.

 


Dan Tarcea punctează faptul că Parcul Feroviarilor este un parc repus în valoare.

„Avem câteva obiective legate de spațiile vrezi care sunt încă în derulare. Aici discutăm de lucrările care se efectuează la Parcul Froviarilor, de 5,3 hectare de teren, aflat aproape în inima Clujului. Discutăm de un parc care a fost readus și pus în valoatre, pentru că el a fost lăsat  - atâta timp cât nu a fost în proprietatea primăriei, a fost lăsat de izbeliște pentru că nu a avut cine să investească acolo. Din momentul în care a reușit să intre în prorpietatea primăriei de la  CFR, am demarat acest proiect de modernizare. Parcul arată foarte bine, sunt amenajate în zona parcului și malurile Someșului. De asemenea, este mai facil accesul în zona parcului de pe străzile adiacente. Până la sfârșitul anului acesta, acest parc trebuie să fie gata, astfel încât clujenii să se poată bucura de el. 


De asemenea, la parcul de pe strada  Observator se lucrează, finele anului trebuie să ne prindă și cu acest parc gata. Mai sunt câteva lucrări tehnice de făcut în zonă, sunt optimist că până la finele anului, vor fi finalizate. De asemenea, în ce privește lucrările la malurile Someșului, o suprafață de 14,7 kilometri lungime de mal de Someș amenajat, fie că discutăm de accesisibilitate la apă sau de amenajare a pistelor pentru biciclete, a aleilor pentru promenadă sau pur și simplu de amenajarea malurilor Someșulșui, e un proiect care este deja aproape gata, care prinde contur și este demarată deja procedura de recepție. Sigur, în condițiile în care se vor identifca lucrări care nu sunt conforme, ele vor urma să fie remediate pe cheltuiala constructorului. Recepția este de lungă durată, cel puțin o lună va dura.

Deja malurile Someșului sunt funcționale și clujenii se pot bucura de acest obiectiv. 


Discutăm de peste 950 de arbori plantați pe malurile Someșului, de accesibilizarea, de a avea un acces mult mai facil la apă, pentru că orașul era întors cu spatele la apă, iar prin acest proiect, orașul este întors cu fața la apă, astfel încât să punem în valoare acest curs de apă pe care îl avem”, a spus Dan Tarcea.  

De asemenea, se desfășoară lucrări și la Parcul Ion Luca Caragiale.


„S-a început cu decopertarea Canalului Morii, e un proiect care se va întinde și pe perioada anului viitor, astfel încât la final, clujenii să mai aibă un spațiu alternativ de care să se poată bucura în timpul libe”, a completat viceprimarul.

Cât despre monumentul Holocaustului, acesta a completat: „Aș vrea să clarific un aspect... am auzit foarte multe idei...că am vrea să mutăm acel monument al Holocaustului, acel monument al holocaustului, acea stauie nu se mută, nu se relocă, nu se modifică nici măcar un centimetru, nici pe înălțime, nici pe luingime, nici pe adâncime, rămâne acolo, va fi securizat, astfel încât pe perioada construcțiilor să nu se deterioreze, va fi înveliut, iar la final, va rămâne acolo, într-o zonă mult mai bună”. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Pași înainte pentru primul parc din Bună Ziua: 11,5 ha de spații verzi de-a lungul pârâului Becaș, șapte poduri și două pavilioane, în cel mai nou parc al Clujului

abonare newsletter