Monitorul Cartierelor

Chioșcurile din Piața Mihai Viteazu vor fi demolate. Canalul Morii, readus la lumină.

Se va schimba radical zona de sud a Pieței Mihai Viteazu, pe strada Argeș și pe cele adiacente. Chioșcurile vor fi desființate, Canalul Morii va fi decopertat, iar spațiile pietonale vor fi extinse.

Chioșcurile din Piața Mihai Viteazu vor fi demolate | Foto: arhivă Chioșcurile din Piața Mihai Viteazu vor fi demolate | Foto: arhivă

 

 


Zona de sud a Pieței Mihai Viteazu, pe strada Argeș și pe cele adiacente, se va schimba radical. Chioșcurile vor fi desființate, Canalul Morii va fi decopertat, iar spațiile pietonale se vor extinde.

 


Proiectul privind desființarea pe cale administrativă a construcțiilor cu caracter provizoriu și demontabil amplasate pe dala de acoperire Canalul Morii, se va afla luni, 22 iulie, pe masa consilierilor locali.

Potrivit hotărârii care va fi votată luni este vorba despre 16 construcții provizorii, spații comerciale pe 2.400 de mp situate pe dală de acoperire a Canalului Morii și implicit terenului situat între P-ța Mihai Viteazu și strada Constanța, concesionate în urmă unei licitații publice din 1994 pe o durată de 25 de ani. Contractele au expirat în lunile martie - aprilie 2024.


Canalul Morii în situația existentă este în mare parte acoperit cu dale de beton și construcții, intenția fiind de a elibera această zonă ce acoperă canalul pentru a putea continua promenada de-a lungul Canalului Morii amenajată pe strada Andrei Șaguna anterior. Acesta își redobândește imaginea inițială, prin deschiderea lui aproape în întregime, transformând astfel strada Argeș într-un parcurs senzorial.

Zona, modernizată în cadrul unui concurs internațional de soluții

Primăria a organizat un concurs de idei pentru valorificarea spațiilor adiacente Liceului Nicolae Bălcescu, iar proiectul câștigător prevede amenjarea, inclusiv pe spațiul fostelor tarabe din piață, a unui „spațiu urban vibrant, de bună calitate, în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acesteia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători, integrând principiile walkable și smart city”.


„Proiectul câștigător vizează, inclusiv, reabilitarea infrastructurii publice a municipiului prin modernizarea străzilor adiacente Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, respectiv strada Argeș, inclusiv Canalul Morii, strada Constanța (parțial) precum și strada Bălcescu, fapt ce va duce la creșterea atractivității și calității mediului urban. Aceasta va fi realizată și prin punerea în valoare a cursului de apă a Canalului Morii, reducerea traficului de autoturisme pe străzile adiacente liceului și încurajarea folosirii variantelor nemotorizate (velo și pietonal), precum și folosirea transportului public de călători de către elevi și profesori”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O firmă de arhitectură din Cluj a obținut proiectul câștigător pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”

Mărăștiul, „întors cu fața” la Canalul Morii. Conceptele de walkable și smart city ajung și în cartierul clujean.

abonare newsletter