Actualitate
O firmă de arhitectură din Cluj a obținut proiectul câștigător pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”
Firma Arhi Box s.r.l a obținut premiul I, în valoare de 3,5 milioane de lei, pentru realizarea serviciilor de proiectare în vederea modernizării Liceului „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente. În cadrul concursului internațional de soluții au fost înscrise un număr de 33 de proiecte.
S-au anunțat rezultatele Concursului Internațional de Soluții „Liceul Lucian Blaga, Cluj-Napoca”/captură foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com
În cadrul concursului internațional de soluții au fost înscrise un număr de 33 de proiecte. Firma câștigătoare obține contractul de proiectare în valoare de 3,5 milioane de lei.
„Suntem la al 11-lea concurs de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică, și suntem implicați într-un proces amplu de modernizare și îmbunătățire a infrastructurilor educaționale. (…).
Am decis să creștem calitatea proiectelor publice, prin organizarea de concursuri internaționale de soluții, să ne pregătim pentru perioada de finanțare din fonduri europene 2021-2027, unde sunt prevăzute fonduri pentru investiția în educație.
Pregătim mai multe astfel de proiecte, cum a fost concursul internațional de soluții unde am semnat deja contractul de proiectare și ne apropiem de finalizarea studiului de fezabilitate, pentru Liceul „Nicolae Bălcescu”.
Iar acum suntem într-un moment important, pentru proiectul Liceului „Lucian Blaga”. Am setat un model de bune practici în achiziția publică de servicii de proiectare, mizând pe calitate, pe proiecte selectate de jurii, formate din experți de renume național și internațional”, a declarat coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), Ovidiu Cîmpean.
Juriul a selectat proiectele după cum urmează:
Mențiune onorifică – pentru interesul acordat spațiului verde - Gereben Marián Architects Ltd.
Autori principali: Gereben Péter, Marián Balázs
Coautori: Gereben Marián Architects Ltd.
Colaboratori arhitectură: Ivicsics Júlia; Percz Gábor; Tábi Sára (Gereben Marián Architects Ltd.)
Colaboratori specialități: Tihanyi Dominka; Kovács Árpád; Szohr Gábor (Újirány Tájépítész Ltd.), Módi Miklós.
Mențiune onorifică - apreciat pentru ideea de a muta clasele 1-4 pe situl sudic, iar gimnaziul și liceul pe situl nordic; integrare sensibilă în contextul zonal și expresie arhitecturală ce pune accent pe vechi și nou. Una dintre cele mai bune soluții de echilibrare între nou concept și amenajările existente- S.C. Simple Architecture S.R.L.
Autori principali: Chioran Bogdan, Boca Ștefania, Rădac Florin, Pintea Dan Andrei, Hăprian Alexandru.
Coautori: Pop Monica Rodica.
Colaboratori specialități: Claudia Petrasciuc.
Premiul 3 – 40.000 lei TVA inclus - NORMA ARHITECTURA SI URBANISM
Autori principali: Fleșeriu Alexandru Nicolae, Péter Eszter, Andrieș Andreea Minodora, Farkas Kinga Timea, Filip Oana Antonia, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae, Szilveszter Szabolcs.
Colaboratori specialități: Dobrican Ștefania.
Premiul 2 - 75.000 lei TVA inclus – Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură
Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu și arh. Octav Silviu Olănescu.
Coautori: arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan. Colaboratori specialități: ing. Ovidiu Rusu.
Cea mai bună soluție de amenajare a Liceului „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente
Premiul 1 - valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 3.564.809 lei fără TVA – Arhi Box s.r.l
Autori principali: Andrei Andone, Ștefania Pustai, Mihai Racu, Hunor Bako, Călin Lada.
Colaboratori arhitectură: Ștefania Pașca, Dragoș David, Luisa Azamfirei, Gabriel Sevan, Vlad Filip, Daniel Negrea. Colaboratori specialități: Ing. Horia Pop.
Este primul concurs internațional de soluții câștigat (Premiul I) de ArhiBox în Cluj.
Mirona Crăciun (OAR): „Mulțumesc juriului pentru implicare și pentru timpul alocat acestui proiect. De asemenea, mulțumesc participanților. Cu toții sunt implicați într-un proiect important pentru oraș”.
„La Cluj vorbim de o comunitate în care se dezbat proiectele în mod public, fie că ne referim la CIIC sau la alte instrumente de acest fel”, a declarat și arh. Daniela Maier (OAR).
Sprijin și consiliere în redactarea temei de concurs:
Irina Stoian: „M-am ocupat de coordonarea temei de concurs pentru acest proiect, după experiența privind redactarea temei pentru proiectul Liceului „Nicolae Bălcescu”.
Cei aproximativ 1000 de elevi care învață în școală nu dispun de spații suficiente pemntru sport, pentru activități în comun, pentru recreație. Infrastructura școlară a rămas blocată doar cu săli de clasă. Este ceea ce ne-a determinat pentru a demara acest proiect, în condițiile în care este nevoie de spații suplimentare pentru elevi. Cele două clădiri sunt într-un cartier istoric, din anii 1960, iar intervenția va ține cont de spațiul în care sunt încadrate, precum și de zonele adiacente”.
Componența Juriului:
Juriul a jurizat un număr de 33 de proiecte înscrise, cu cel mai mare număr de participanți la un concurs internațional de soluții desfășurat de Primăria Cluj-Napoca.
Din juriul concursului au făcut parte arhitecții Michál Cohen (UK), Anca Mihalache (UK), Tamás Fialovszky (HU), Daniel Tellman (RO), Vera Marin (RO), Irina Tulbure (RO) și Eleonora Dulău (RO) – reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a Ordinul Arhitecților din România (OAR).
Michal Cohen: „Sunt încântată să fiu aici. Felicit municipalitatea clujeană și Ordionul Arhitecților din România, pentru implicarea în proiectul de transformare a Liceului „Lucian Blaga” și a spațiului adiacent.
A fost o muncă complexă, dificilă, pentru a oferi soluții astfel încât școala să fie deschisă pentru comunitate. Pentru a îmbina conceptul nou cu dotările existente. Juriul nu a găsit soluții perfecte. Dar am identificat o serie de proiecte unele mai bune decât altele.
Sperăm ca soluțiile bune propuse să fie agreate și implementate.
Ținând de contextul local, topografie, perspectivă am fost interesați de modul în care poți interveni cu acuratețe prin intermediul unui proiect, astfel încât să păstrăm specificul acestui spațiu, care să ofere siguranță elevilor”.
Autoritățile speră ca în termen de 18 luni să fie predat proiectul tehnic final, iar proiectul să beneficieze de fonduri europene pentru implementare.
„Conform regulamentului, acum urmează o negociere cu o comisie tehnică, ce are drept scop durata serviciilor de proiectare și prețul. Pe urmă, semnarea contractului de proiectare și, sperăm ca în termen de 18 luni, să avem predat proiectul tehnic final, iar între timp să obținem și finanțarea europeană pentru a demara lucrările la modernizarea și extinderea Liceului „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente”, a explicat Ovidiu Cîmpean (CIIC).
În anul școlar 2021-2022, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” avea un număr de 980 elevi organizați în 2 clase zero cu afterschool, 11 clase primare, 8 clase gimnaziale și 12 clase liceale, iar conducerea preconizează că în 5-10 ani va crește la peste 1.000 de elevi.
Prin realizarea acestei investiții, Primăria își propune să oprească abandonul școlar de către elevi, să crească eficiența energetică a clădirii, dar și calitatea mediului urban. De asemenea, proiectul vizeaza reabilitarea infrastructurii publice a municipiului prin modernizarea străzilor adiacente liceului, respectiv, amenajarea inovativă a acestora, inclusiv prin crearea de noi locuri de parcare, fapt ce va duce la creșterea atractivității și calității mediului urban.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: