Monitorul Cartierelor

Clujenii s-au săturat de gardurile pentru spaţii verzi: “E înjositor să fim mânați ca vitele pe nişte culoare înguste”

Gardurile metalice care împrejmuiesc spaţiile verzi din oraş îi deranjează pe tot mai mulţi clujeni. Oamenii se simt sufocaţi şi spun că oraşul arată ca un penitenciar.

Mai mulţi clujeni au realizat o petiţie prin care cer Primăriei Cluj-Napoca să oprească programul prin care pune la dispoziţia asociaţiilor de proprietari/locatari garduri metalice pentru a împrejmui spaţiile verzi din jurul blocurilor și să dispună demontarea celor deja existente.

Iniţiatorii petiţiei spun că aceste garduri sunt adevărate capcane care nu fac altceva decât să ofere un spectacol deplorabil de gratii şi zăbrele. “Aspectul de penitenciar al cartierelor e tot mai pregnant. Singurul criteriu pare să fi fost acela de a păzi orice petic de pământ neasfaltat sau nebetonat de un duşman inexistent. E înjositor să fim mânați ca vitele pe nişte culoare înguste, fără să putem merge pe la umbră în zilele călduroase, fără să putem ocoli zonele cu polei iarna. În plus, aceste garduri montate de-a lungul aleilor dintre blocuri sunt adevărate capcane care nu-ţi oferă posibilitatea să te fereşti în cazul, să zicem, al unei agresiuni. Spectacolul deplorabil al gratiilor și zăbrelelor trebuie să înceteze”, scrie în textul petiţiei.


Clujenii se întreabă care este scopul acestor garduri şi cine este duşmanul spaţiilor verzi care sunt protejate prin montarea gardurilor. “În ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca derulează un program prin care asociațiile de proprietari/locatari pot solicita să li se pună la dispoziție garduri metalice pentru a împrejmui spațiile verzi din jurul blocurilor, garduri menite, chipurile, să protejeze gardurile vii și zonele verzi aferente. Să le protejeze de cine? De locuitorii orașului, care ar trebui să se poată bucura de ele? Sau de copiii care vor să se joace pe iarbă? Asta e priveliștea cu care vrem ca micuții noștri să crească în fața ochilor? Oamenii trebuie să aibă acces neîngrădit la spațiile publice din oraș, inclusiv la cele verzi”, mai este precizat în petiţie.

Iniţiatorii documentului vor să afle cine produce gardurile şi cine profit de pe urma vânzării lor.


În 2011, Primăria Cluj-Napoca a cheltuit 1,4 milioane euro pentru achiziţia de garduri metalice. Reprezentanţii Primăriei nu au putut fi contactaţi până la această oră pentru a-şi exprima punctul de vedere.  

Petiţia poate fi semnată AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter