Monitorul Cartierelor

Primăria pune garduri metalice și în parcuri

Majoritatea zonelor verzi din jurul blocurilor sunt împrejmuite cu garduri metalice, care sunt nedorite de mulți clujeni.

De câteva zile, în Parcul Detunata, o porțiune a fost împrejmuită cu gard pentru a crea spațiu de joacă pentru câini. Atât proprietarii de câini, cât și restul clujenilor din cartier sunt deranjați de aspectul inestetic al țarcului împrejmuit și consideră că în parc nu își are locul acel spațiu îngrădit.

Oamenii spun că niciodată nu au fost conflicte între proprietarii de câini și cei care se plimbă în Parcul Detunata, de aceea nu văd utilitatea împrejmuirii unui spațiu anume pentru câini. “Duminică am fost consternată, când am ajuns pe pista de biciclete, din Parcul Detunata, să văd, într-o zi liberă, oameni care munceau de zor la ridicarea unui gard metalic, propriu-zis un ţarc, pentru cei care sunt posesori de câini (a se citi, iubitori de animale). Asta cum o puteţi argumenta? Au devenit câinii o ameninţare pentru populaţie? Noi nu avem câine, dar avem un copil care colinda acest parc, de când s-a născut şi iubeşte animalele, mai ales căţeii, şi se joacă, când doreşte, cu căţeii altora. Nu suntem speriaţi sau terorizaţi de câinii, care îşi fac şi ei plimbarea zilnică. Şi nici nu cunosc /nu am fost martoră la incidente cu câini, deşi frecventam zilnic acest parc de 6 ani”, a scris Mina Corabian pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc.


Sunt revoltați și cei care nu au câini

Un alt locuitor al cartierului Gheorgheni este de părere că ridicarea unui țarc în parc este o țigănie. “Domnule Emil Boc, ce este ţigănia asta în parcul Detunata? Menţionez că nu am câine şi-mi scot copilul în acest parc zilnic de 5 ani jumătate. Cine dracu da aviz să ridicaţi garduri în parc?”, a scris și Florin Lazăr pe pagina primarului.

Alții susțin că ar fi trebuit să găsească spațiu pentru joacă în altă parte, mai ales că la câteva minute de parc a mai fost realizat un teren pentru plimbarea câinilor. “Eu înțeleg că este nevoie de spații special amenajate pentru câini, dar nu în parc. Normal era să facă un sondaj printre noi, cei care frecventăm acest parc și dacă sunt conflicte între noi cei cu câini și ceilalți atunci da, să fi ridicat țarcul ăla oribil, dar altfel nu îi văd rostul. Ne transformăm în orașul betoanelor și gardurilor metalice”, declară Cristian A., un clujean care locuiește în apropierea Parcului Detunata.


“Pe când un țarc pentru copii?”

Mai în glumă mai în serios, clujenii se întreabă pe când va face Primăria și un țarc pentru copii? “Nu pot decât să mă întreb acum, pe când un ţarc pentru copiii noştri, că sunt prea activi şi gălăgioşi (plini de viaţă) şi tulbură liniştea persoanelor vârstnice? Poate aveţi şi astfel de solicitări şi faceţi în parc ţarcuri pentru toate categoriile de vârstă şi/sau după afinităţi. În concluzie, consider că parcul este un spaţiu public pentru recreere, pentru TOŢI cetăţenii Clujului şi nu avem nevoie de ţarcuri, ca să ne putem bucura împreună de o rază de soare şi de o gură de aer mai curat”, mai spune Mina Corabian.

Câte spații pentru câini sunt în oraș

Se pare că imediat după câștigarea noului mandat, primarul Emil Boc a devenit foarte activ, dovadă și realizarea țarcului pentru câini în Parcul Detunata. Până acum, doar două locuri pentru patrupede au fost amenajate în oraș: în Gheorgheni, la capătul liniei de troleibuz 3 și în Grigorescu. Acum sunt trei cu cel din Parcul Detunata, aspru criticat de locuitori. 

abonare newsletter