Monitorul Cartierelor
Lacul Gheorgheni, „cimitir” de pești? Pești morți pe luciul apei, clujenii cer implicare
Au apărut pești morți pe luciul apei lacului de la Iulius Mall, se plâng clujenii, care solicită intervenția administrației locale.
lacul-gheorgheni-cimitir-de-pesti-pesti-morti-pe-luciul-apei-clujenii-cer-implicarea-autoritatilorLacul Gheorgheni este sufocat de alge și arată „tare urât”, se plâng clujenii, pe grupul de Facebook „Clujul Civic”. În timp ce unii susțin că nici peștii nu sunt nemuritori, alții sunt de părere că vietățile mor fiindcă nu mai pot respira, semnalând că, odată cu încălzirea vremii, mirosul din zonă va deveni insuportabil.
Lacul Gheorgheni, „cimitir” de pești? Clujenii vor mai multă implicare din partea Primăriei!
Călin S. spune că, deși lacul a fost curățat în urmă cu doi ani, problema persistă. Reamintim, în iulie 2019, zeci de rațe moarte au fost găsite pe suprafața „Lacului fără fund”, motiv de îngrijorare pentru activiștii de mediu. Acum, clujenii cer mai multă implicare din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Cosmin B. susține că o curățenie cu un excavator plutitor, care este deja în posesia Apelor Române la Cluj, respectiv popularea lacului cu două specii de crapi fitofagi ar salva Lacul Gheorgheni de la aspectul de „cimitir de pești”. La începutul lunii martie, însuși primarul Emil Boc a participat la o acțiune de populare cu pește a lacurilor 1 și 3 din Gheorgheni.
Cauza morții peștilor nu este naturală. „Fenomenul este provocat de om, de autorități”
Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” (CCN), este de părere că, deși lacul este eutrofizat (proces natural sau artificial de îmbogățire cu materii organice și cu substanțe nutritive – n.r.), iar mortalitate piscicolă „a fost și va mai fi”, cauza apariției peștilor morți „nu este naturală”, așa cum susțin an de an autoritățile.
„Fenomenul e provocat de om, de măsurile luate de autorități... pentru că în mod iresponsabil s-a permis întreruperea legăturii și aportului de apă proaspătă care exista în trecut și nici nu mai sunt suprafețe suficiente cu vegetație acvatică, deci nu mai prea are loc fenomenul de epurare naturală”, explică Radu Mititean.
Cum apa este poluată cu nutrienți, mecanismele naturale nu mai au cum să funcționeze într-un lac care „a ajuns înconjurat în mare parte de betoane”, spune Mititean, care avertizează că eutrofizarea accelerată, mai ales în perioadele calde, devine și mai probabilă. De altfel, vorbim despre un fenomen tot mai răspândit în România, în care „deviza” în legătură cu gestiunea apelor de suprafață este „apelor țării cât mai mult beton”, afirmă liderul CCN.
O nouă față pentru Lacul Gheorgheni, „cel mai frumos proiect de lac din Transilvania”
Lacul 1 din Gheorgheni face parte din rețeaua de spații verzi ale municipiului Cluj-Napoca, al cărui proces de transformare într-o zonă de agrement a început încă din anii `70, după finalizarea construcțiilor de amenajare. Lacul a devenit un spațiu frecventat de clujeni pentru petrecerea timpului liber, unde puteau să se plimbe cu bărcuțele ori să facă primbări pe malul lacului. Acum, acesta va trece printr-o nouă etapă de modernizare.
Zona care urmează să fie reabilitată este terenul adiacent malului nordic al lacului 1, care în prezent este „nesatisfăcătoare și cu un aspect estetic dezolant, nemodernizată (pământ, balast, piatră și pe alocuri asfalt degradat)”, spune municipalitatea. Scopul lucrărilor este completarea tronsonului sudic al lacului (amenajat între 2012-2013), în vederea unui circuit continuu în jurul lacului.
„Pista din jurul lacului va fi realizată în integralitate, va fi o zonă superbă, cu peste 1.000 mp de zone pietonale, alți 1.600 mp de zonă verde și 900 mp de piste pentru biciclete. Va fi cel mai frumos proiect din jurul unui lac, nu din Cluj-Napoca, ci din întreaga zonă, va fi minunată!”, a promis Emil Boc.
CITEȘTE ȘI: