Monitorul Cartierelor
Vrei să pornești CMID? „Nu ai cu ce!” De ce nu poate fi folosit Centrul de Deșeuri Cluj?
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) din Cluj-Napoca este departe de a fi gata în integralitate.
vrei-sa-pornesti-cmid-nu-ai-cu-ce-de-ce-nu-poate-fi-folosit-centrul-de-deseuri-clujConform unor estimări ale Consiliului Județean (CJ) Cluj, partea de selectare, tratare și compostare este undeva pe la 70% grad de finalizare, iar terminarea restului de 30% este estimată la încă vreo 2-3 ani. În urmă cu o lună, CJ Cluj a încercat să delege temporar operarea CMID în favoarea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), însă procedura a fost contestată.
Consiliul Județean Cluj trebuie să justifice urgența deschiderii Centrului de Deșeuri
Proiectele sunt considerate finalizate odată cu finalizarea delegării operării prin procedură de achiziție publică competitivă, potrivit documentului pe „tema aprobării unor soluții temporare privind delegarea serviciilor de operare a infrastructurii pentru proiectele fazate finanțate din fonduri europene, în domeniul deșeurilor, astfel încât eligibilitatea cheltuielilor deja efectuate să nu fie periclitată, până la finalizarea procedurii competitive”, emis de Ministerul Fondurilor Europene la finele anului 2019.
„Bun, deci CJ tre’ să-i dea viteză la delegare, că contractul ia amu’ ni se gată în 2020. Cum încearcă să se apropie de asta CJ? Mergând pe calea îngustă oferită de Memorandum, adică «delegarea temporară a operării, către un operator privat». Trecem peste faptul că RADP nu e un operator privat, că oricum sunt două elemente cu mult mai mult cântec”, semnalează activistul clujean Szakáts István, în grupul Clujul Civic.
Forul administrativ județean trebuie să justifice urgența rezultată din evenimentele „imprevizibile” și care „nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante”. Conform activistului clujean, faptul că rampa temporară RADP de la Pata Rât a ajuns la limita de umplere – argumentul adus pentru deschiderea primei celule a CMID – nu este imprevizibil, în condițiile în care se știa cel puțin de prin 2015.
Potrivit documentului citat anterior, „fluxul deșeurilor trebuie să fie conform celor stabilite în aplicația de finanțare”, respectiv „să se efectueze colectarea selectivă, sortarea și tratarea în instalațiile incluse în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județ”. „Cu ce instalații vrea să colecteze, sorteze și trateze deșeurile RADP-ul? Păi, cu alea pe care le au în dotare pe rampa veche, că cele ale CMID nu-s funcționale”, spune activistul, deși RADP ar trebui să utilizeze chiar instalațiile de pe „vârful dealului CMID”.
„Dar care e epava aia ruginită, căreia îi trebuie vreo 2-3 ani minim ca să fie bună de ceva? Bun, deci hai, să le funcționalizăm rapid. Dar când ni se termină proiectul? Anul asta, în 2020. Deci avem un minim 2-3 ani în minus? Avem, da. Sigur, șmecheria rapidă ar fi să bage instalațiile RADP din pix, componente ale CMID. Dar nici asta nu se poate. Că ce are RADP nu a fost finanțat prin proiect. Ca atare, pot fi ele cele «stabilite în aplicația de finanțare»? Nu!”, se arată într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.
Alin Tișe vorbește despre blocaj juridic, activiștii vorbesc despre „incompetență crasă”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-a plâns că pornirea CMID este blocată de motive juridice. În schimb, activiștii clujeni arată că motivul „simplu și cinstit” pentru care CMID încă nu este funcțional este „incompetența crasă” cu care s-a dus proiectul CMID, „din scoarță până în miez”, pentru că „până la aialaltă scoarță mai trec ani buni”: „Vrei să pornești CMID-ul? N-ai cu ce. Punct”.
„Ce vor urma acum, sunt acrobații juridice. Că urgența totuși a fost urgență, că rampa RADP (culmea ridicolului, cea care în acte deja trebuie să-și formuleze planurile de auto-anihilare) e totuși parte a CMID. Între toate aceste bullshit-uri viitoare, care vor fi pompate cu maxim elan în anul estival-electoral, obișnuiți-vă cu ideea: CMID nu poate fi dat în funcțiune. Nici măcar temporar, nici măcar RADP-ului”, mai spune Szakáts István.
După ce, la începutul lunii iunie, imaginile filmate din dronă arătau că CMID zace nefolosită, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Valentin Jucan, a explicat că forul administrativ județean „și-a asumat proiectul CMID, a recepționat prima celulă și va obține în curând și autorizația integrată de mediu”, care încă lipsește. În schimb, activiștii clujeni avertizează că există riscul ca banii europeni pentru CMID să fie dați înapoi. Bineînțeles, din buzunarul clujenilor.
CITEȘTE ȘI: