Monitorul Cartierelor

Someșul navigabil… un slalom printre gunoaie? Voluntarii au „scanat” gunoaiele de pe râu

O acțiune de localizare și strângere a deşeurilor de pe malul râului Someşul Mic a avut loc, weekendul trecut, în cadrul proiectului „Cu Apele Curate”.

Someșul navigabil… un slalom printre gunoaie? Voluntarii au „scanat” gunoaiele de pe râu, foto: observatornews.ro Someșul navigabil… un slalom printre gunoaie? Voluntarii au „scanat” gunoaiele de pe râu, foto: observatornews.ro

Activiştii clujeni au ieșit cu caiacele pe apă pentru a găsi cele mai poluate zone ale râului ce străbate Cluj-Napoca. După ce au făcut „inventarul” gunoaielor, voluntarii au găsit un adevărat dezastru ecologic pe malurile Someșului Mic, la câțiva kilometri în amonte de Cluj-Napoca. De ani de zile, pe apă plutesc tot felul de mizerii, de la haine, PET-uri și resturi de mâncare, până la plastic, moloz și mobilă.

„Este un obicei prost ca oamenii să arunce gunoaiele în râu”

În cadrul evenimentului organizat de Asociaţia Societate Organizată Sustenabil (SOS), alături de Asociaţia „Mai Mult Verde”, voluntarii s-au strâns inițial la barajul din Florești. În grupuri restrânse, păstrând distanţa fizică, aceștia au vâslit circa 10 kilometri până la ștrandul Sun, din cartierul Grigorescu, pentru a ajunge în zonele inaccesibile de pe mal.


„Cred că este o chestie de obișnuință, este un obicei prost faptul că foarte mulți oameni, mai ales în zonele rurale, dar nu numai, aruncă deșeurile în râu. Asta putea să meargă acum câteva sute de ani, când deșeurile erau biodegradabile, ceea ce nu mai este cazul acum”, a declarat deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, potrivit observatornews.ro.

„Ce vedem, de exemplu, acele amestecuri de polistiren și PET-uri… Nici în 10, nici în 50 de ani nu se degradează, ele vor polua Someșul pe sute de ani, doar că vegetația le poate acoperi în timp. Nu le mai vedem, dar ele sunt acolo”, a precizat Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca”.


După „inventarul” gunoaielor, fotografiile ajung la autorități

Pe traseu, activiștii au fotografiat „cuiburile” de gunoaie, iar imaginile vor ajunge pe masa autoritățile locale și județene. Activiştii solicită o curăţenie amplă în trei localităţi – Cluj-Napoca, Floreşti, Gilău, cererile urmând a fi trimise atât la Apele Române şi Primăria municipiului Cluj-Napoca, cât şi la Primăriile Floreşti şi Gilău, respectiv Garda de Mediu, Compania de Apă Someş SA şi Consiliul Judeţean Cluj, în încercarea de a demara acţiunea.

„Someșul navigabil... Câteva concluzii după tura din weekend pe Someș, între Florești și Cluj: 1. Are cel mai mare potențial natural pentru Cluj și împrejurimi, dar autoritățile nu îl văd, din păcate. 2. Problema deșeurilor nu s-a rezolvat. 3. Spațiile publice verzi la Someș, pistele de biciclete, aleile pietonale, activități recreaționale pe apă, pot contribui major la creșterea calității vieții în Cluj și Florești, în condițiile în care toată lumea vrea mai multe zone verzi și trafic nemotorizat”, a concluzionat Adrian Dohotaru.


Reamenajarea malurilor Someșului Mic, un proiect mai larg?

În luna mai, Primăria municipiului Cluj-Napoca a câştigat un proiect european de aproximativ 123,7 milioane de lei (circa 25,5 milioane de euro), pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someşului Mic, potrivit Ziarul Financiar. Perioada de implementare a proiectului este până în data de 30 aprilie 2023.

Vorbim despre proiectul în urma căruia malurile râului Someşul Mic, care traversează municipiul Cluj-Napoca dinspre Florești înspre Apahida, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete, într-un proiect realizat de arhitecţi spanioli, care au câştigat, în urmă cu trei ani, un concurs internaţional de soluţii iniţiat de Primărie.


Marțea trecută, în cea de-a doua dezbatere a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), s-a discutat și despre planul de reamenajare a malurilor râului. Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, a solicitat ca revitalizarea Someșului Mic să fie integrată într-un proiect mult mai larg, care să nu trateze doar cursul din cartierul Grigorescu până la Parcul Armătura.

„Ne-am dat seama, încă o dată, că segmentul dintre Florești și Cluj-Napoca are un potențial imens ca spațiu public verde, dacă râul e curățat și se fac alei, piste și activități recreative pe mal și la apă. Da, să repetăm, Someșul e plin de deșeuri! Urmează sesizări către autoritățile responsabile pentru coordonarea acțiunilor de curățenie și de realizare a pistelor de biciclete astfel încât râul să fie tranzitat constant.” – Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS)


CITEȘTE ȘI:

Se schimbă malurile Someşului. 35 milioane € pentru alei pietonale, piste de biciclete și terase. Dispare parcarea de la Sala Sporturilor?
 

abonare newsletter