Monitorul Cartierelor

Trotinetele verzi au stârnit MÂNIA clujenilor. „Trotinetiștii”, sancționați TIMID de polițiști. Ideea bună, stricată de INDISCIPLINĂ!

După ce Bolt a introdus și în Cluj-Napoca noile sale trotinete electrice, construite după un design propriu, create de ingineri din Estonia, un val de nemulțumiri a invadat spațiul public.

Trotinetele verzi au stârnit MÂNIA clujenilor. „Trotinetiștii”, sancționați timid de polițiști. O idee bună, stricată de indisciplină! Trotinetele verzi au stârnit MÂNIA clujenilor. „Trotinetiștii”, sancționați timid de polițiști. O idee bună, stricată de indisciplină!

 

 


Deși menite să ușureze deplasarea pe străzile din Cluj-Napoca, trotinetele au devenit un motiv întemeiat de supărare pentru clujeni.

 


Sute de oameni s-au plâns în ultimele zile de problemele create de folosirea inadecvată a trotinetelor verzi pe care Bolt le-a pus la dispoziție. „Trotinetiștii” se „remarcă” atât prin accidente – deocamdată, din fericire, doar ușoare –, cât și prin modul haotic în care se deplasează sau, dimpotrivă, în care lasă trotinetele pe carosabil sau chiar în mijlocul trotuarului.

Ce spun clujenii despre „trotinetele verzi” și „trotinetiști”?

„Pietoni începători fără cască pe trotinete închiriate scump, purtătoare de COVID-19 (că nu le dezinfectează nimeni) pe trotuar ne trebuia!”, „Tot câte o troșcoletă e tot Clujul!”, „O grămadă de puștani pe trotinete, oare cine răspunde în caz de accident?”, „Prostie+trotinetă+lipsa de cunoaștere a regulilor de circulație=epurare urbană naturală”, „Foarte oribil, se lasă la voia întâmplării, spre exemplu lângă o parcare!”, sunt doar câteva dintre sutele de comentarii acide de pe pagina oficială de Facebook a companiei Bolt.


Șirul lung al nemulțumirilor continuă cu farurile LED mult prea puternice, prețul pe care mulți îl consideră piperat sau vitezele excesiv de mari cu care se circulă. Evident, părerile sunt împărțite, o parte dintre clujeni manifestându-și satisfacția privind utilitatea noilor trotinete. Vorbim despre oameni responsabili, care „încalecă” trotinetele verzi cu scopul pentru care ele au fost instalate – mobilitate mai simplă, mai rapidă, mai „verde”. Din păcate, pentru alții trotinetele au devenit o formă de distracție periculoasă.

La rândul lor, taximetriștii reclamă că utilizatorii trotinetelor le lasă „alandala” pe trotuare după folosire, blocând accesul pietonilor, fără ca polițiștii să se sesizeze și să le ridice, așa cum ar face în cazul mașinilor parcate pe trotuare. Mai mult, unii dintre utilizatorii acestora „împart” trotineta, acuză taximetriștii, care spun că, deși au fost arătați cu degetul că se uită cu jind la trotinete pentru că le-ar scădea din venituri, ele nu au impact asupra încasărilor din taximetrie.


Polițiștii au ieșit la împărțit amenzi. Au avut cui!

Joia trecută, poliţiştii clujeni au desfășurat prima acțiune de prevenire a accidentelor de circulaţie produse pe fondul indisciplinei pietonilor şi a conducătorilor de trotinete. Atunci, 11 conducători de trotinete au fost sancţionaţi contravenţional. După ce Monitorul de Cluj a semnalat mai multe incidente cu „trotinetiștii” vitezomani în prim-plan, polițiștii au intensificat acțiunile, alți 11 conducători de trotinete fiind amendați, luni, în doar două ore. Clujenii spun însă că numărul celor sancționați contravențional conform OUG 195/2002R ar trebui să fie mult mai mare!

De exemplu, în data de 8 august, în jurul orei 00:30, o femeie de 30 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, în timp ce se deplasa cu o trotinetă electrică pe strada Nicolae Titulescu, din Cluj-Napoca, pe trotuar, datorită neadaptării vitezei la condiţiile de drum, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, căzând pe partea carosabilă. Poliţişti au descoperit că femeia avea și o concentraţie de peste 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat!, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj.


Nici măcar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu vede cu ochi buni modul de utilizare a trotinetelor. „Am spus foarte clar, nu încurajez acest tip de transport până când nu se reglementează legal! Nu pot să-l opresc, n-am mijloacele necesare, dar nu este încadrat nicăieri. Până când nu se reglementează exact – dacă ai nevoie de cască, de la ce vârstă, unde să circuli, prin ce condiții – eu, personal, nu-l încurajez ca mijloc alternativ de transport, deși consider că poate reprezenta o soluție”, a declarat edilul, în noiembrie 2019.

În schimb, viceprimarul Dan Tarcea folosește des trotineta electrică personală, deoarece „îi permite să ajungă mai repede la destinație”. În iulie 2019, Tarcea spunea că sunt cel puțin 20 de funcționari de la Primărie care folosesc trotineta ca modalitate alternativă de transport. „Nu circul pe stradă, circul pe trotuar, depinde și de pietoni, trebuie să circuli cu mai multă atenție”, spunea primarul, înainte de publicarea Ordonanței care reglementează clar că trotinetele electrice nu sunt permise pe trotuar.

Care sunt principalele reguli de circulație cu trotineta electrică?

Ei bine, Ordonanța care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost publicată într-un final în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare în februarie 2020. Atenție, trotineta electrică este definită ca „vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.

– Nu poate fi condusă pe drumurile publice de persoane sub 14 ani;
Nu se poate circula cu ea decât pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația cu ele este permisă doar pe sectoarele de drum unde viteza maxim admisă este de 50 km/h;
Circulația trotinetelor electrice pe trotuar este interzisă;
– Trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente;
– Casca de protecție este obligatorie pentru pentru cei a căror vârstă este sub 16 ani (între 14-16 ani);
Transportul pasagerilor este interzis pe trotinetele electrice.

„Pentru cei care folosesc trotineta şi au sub 16 ani, adică între 14 şi 16 ani, este obligatorie casca de protecţie. Este interzis transportul pasagerilor pe aceste mijloace de transport şi, totodată, ca zone de folosinţă sunt pistele care au destinaţia de piste de biciclete sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km la oră. Trotinetele electrice nu pot depăşi viteza de 25 de km/h şi, evident, această Ordonanţă completează definiţia trotinetei, pentru a fi foarte clar, atunci când se foloseşte, în ce parametri ai actului normativ se încadrează cel care foloseşte trotineta”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Trotinetiștii, un adevărat pericol în Cluj-Napoca! Drifturi, accidente și pietoni în stare de șoc

 

 

O cincime dintre români aspiră la trotinetă electrică

 

 

abonare newsletter