Monitorul Cartierelor
Primăria Cluj-Napoca cedează gratuit un imobil-teren de 10 ari în favoarea unei parohii
Consilierii locali din Cluj-Napoca vor dezbate un proiect de Hotărâre privind transmiterea fără plată a unui imobil-teren în proprietatea unei parohii din cartierul Zorilor.
Primăria Cluj-Napoca cedează gratuit un imobil-teren de 10 ari în favoarea unei biserici ortodoxe
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 20 august, se numără un proiect de Hotărâre privind transmiterea, fără plată, a dreptului de proprietate asupra imobilului-teren situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Meteor nr. 6-8, în favoarea Parohiei Ortodoxe „Pogorârea Sfântului Duh”. Vorbim despre un imobil-teren în suprafață de 980 mp, ce va fi transmis parohiei în baza unui protocol de predare-primire.
Potrivit proiectului de Hotărâre, imobilul dobândit nu poate fi înstrăinat și nu i se poate schimba destinația timp de 30 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate. De precizat, că respectivul imobil-teren se află în proprietatea municipalității, însă este înscris cu drept de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani, potrivit unei Hotărâri vechi din martie 2000, modificată și completată ulterior în 2012.
În urmă cu 20 de ani, atribuirea în folosință gratuită în favoarea Bisericii Ortodoxe „Sfânta Treime” a fost aprobată în vederea construirii unui lăcaș de cult. În 2012, numele beneficiarei a fost modificat, respectiv Parohia Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh”, în baza unei adeverințe eliberată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Biserica Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” a fost construită între 2000-2009
Acum, parohia cere dreptul de proprietate în baza Legii nr. 239/12.07.2019, potrivit căruia „imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităților administrativ-teritoriale, care au fost atribuite în folosință gratuită cultelor religioase după 1 ianuarie 1990, pot fi transmise, fără plată, în proprietatea unităților de cult deținătoare”.
Reamintim, că biserica ortodoxă a Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Zorilor a fost sfințită, în mai 2019, de ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu PS Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord și cu PS Vasile Someșeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Biserica a fost construită între anii 2000-2009.
CITEȘTE ȘI:
Biserica veche de la Mănăstirea Nicula, DEMOLATĂ cu buldozerul: „Se continuă politica de ștergere a urmelor Bisericii Greco-Catolice!”