Monitorul Cartierelor

Harta Someșului în Cluj, la un click distanță. Unde sunt cele mai bune zone de picnic și relaxare?

Întregul culoar al Someșului Mic poate fi descoperit online, cu ajutorul unei hărți interactive. Clujenii sunt invitați să contribuie cu idei și „comori” de pe râul ce străbate orașul.

harta-somesului-in-cluj-la-un-click-distanta-unde-sunt-cele-mai-bune-zone-de-picnic-si-relaxare harta-somesului-in-cluj-la-un-click-distanta-unde-sunt-cele-mai-bune-zone-de-picnic-si-relaxare

 

 


Echipa de voluntari de la Someș Delivery propune o hartă interactivă, la care clujenii pot contribui cu noi idei, descoperind totodată toate amenajările propuse de-a lungul anilor pe malurile râului Someșul Mic.

 


Reconectarea cu natura a devenit foarte importantă în ultima perioadă, spun activiștii de la Someșul Nostru, respectiv Someș Delivery. De altfel, tot mai mulți clujeni folosesc malurile Someșului Mic în zonele populare, cu toate că există multe alte locuri mai mult sau mai puțin cunoscute și unele complet necunoscute de-a lungul râului.

O hartă comună și participativă – deschidere spre râul Someșul Mic

Pentru a avea un râu bine conectat la oraș, este bine să privim și spre aceste zone mai puțin explorate. Orașul se dezvoltă, crește, iar Someșul Mic poate fi oriunde liantul dezvoltării. Zona necunoscută a râului poate fi descoperită și înțeleasă ca apoi să fie inclusă în strategia de dezvoltare. Împreună cu cetățenii, activiștii propun (re)descoperirea întregului culoar.


„Căutăm locuri noi pe malul râului, locuri cu soare, cu umbră, locuri de care nu știm, dar putem să le descoperim de la voi. Căutăm și locuri care sunt mai puțin plăcute, unde sunt prea multe deșeuri, pe care le putem face împreună mai plăcute”, se arată într-un mesaj al echipei de voluntari de la Someș Delivery.

Un astfel de loc este un mic pavilion pe strada Traian, paralel cu Parcul Feroviarilor, un joc de cuburi din lemn acoperite cu materiale reutilizate. Structura a fost concepută de echipa formată din Georgiana Condurachi și Larisa Sînziana Popa pentru a menține distanțarea fizică a celor care interacționează cu ea, fiindu-i testată funcționalitatea în cadrul tururilor hidrobiologice „Mozaicul Viu al Someșului (Din filele naturii)”, proiect câștigător din cadrul concursului Someș Delivery.


Cum pot participa clujenii la redescoperirea Someșului Mic?

Curioșii sunt invitați să urmărească harta interactivă, iar mai apoi să completeze formularul cu locurile pe care le cunosc, însă nu au fost încă marcate. Este vorba despre locuri perfecte pentru picnic sau un mal pe care iubitorii de animale l-ar putea utiliza. De asemenea, sunt căutate și locuri care au nevoie urgentă de o igienizare sau o reparație.

„Trimite și altora! Cu cât suntem mai mulți, cu atât vom avea o imagine completă a Someșului și ne putem bucura de el împreună. Dă un share acestei pagini cu hashtagul #somesuldincluj și spune-le și prietenilor să pună pin-ul lor!”, este mesajul echipei Someș Delivery, prin care clujenii sunt invitați să contribuie cu „idei și comori” de pe Someșul Mic.


CITEȘTE ȘI:

Clujenii și-au unit forțele, sesizările funcționează! NESIMȚIREA a sute de proprietari, TAXATĂ de Primărie

 

A fost lansat „Ghidul de gesturi mici pentru Someș”. Ce poate face fiecare clujean pentru un Someș curat?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter