Monitorul Cartierelor
Cu valoarea dublată într-un singur an, modernizarea străzii „ocolite” de muncitori va fi realizată de RADP Cluj-Napoca
După nu mai puțin de șapte încercări eșuate, Primăria municipiului Cluj-Napoca pare să aibă, în sfârșit, noroc la cea de-a opta strigare pentru modernizarea străzii Tipografiei.
Cea de-a opta licitație pentru lucrările de reabilitare privind strada Tipografiei – tronsonul 2, segment cuprins între străzile Dávid Ferenc și Frédéric Joliot-Curie – a fost de bun augur pentru administrația locală.
Într-un final, a fost depusă prima ofertă, după șapte încercări nereușite, pentru lucrările ce ar urma să dureze 5 luni.
Într-un singur an, valoarea proiectului de modernizare s-a dublat
Potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), singura ofertă depusă se află în prezent în evaluare tehnică. Conform estimărilor, ar putea fi atribuită la finalul lunii martie 2021. De precizat că valoarea contractului s-a dublat față de anul trecut: 965.689 de lei la prima licitație – 1.820.933 de lei la a opta licitație!
Unicul ofertant este asocierea Construct Project Consult (lider) – MRC Culici 2016 – Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP). Astfel, RADP, aflată în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, se alătură unei firme de proiectare și unei companii cu experiență în lucrări de infrastructură pentru a realiza, în sfârșit, tronsonul 2 al străzii Tipografiei.
Ce lucrări trebuie executate pe strada Tipografiei?
Deși inițial tronsonul Dávid Ferenc – Frédéric Joliot-Curie urma să fie reabilitat ca parte a proiectului de modernizare a Turnului Pompierilor, în urmă cu un an, lucrările au fost integrate într-un alt proiect finanțat din bani europeni. Este vorba despre proiectul care oferă o nouă față străzilor Regele Ferdinand, Émile Zola, Sextil Pușcariu, dar și scuarului CEC, de pe strada Cuza Vodă.
În prezent, potrivit anunțului, strada Tipografiei este dominată de circulația auto intensă din zonă, fiind folosită ca zonă de parcare pe toată latura ei sudică și doar cu un fir de circulație auto pe sensul de mers de la vest la est. Trotuarul are o zonă de „gâtuire” în dreptul Turnului Pompierilor, zonă ce nu poate fi utilizată funcțional de pietoni.
Cum ar urma să arate strada Tipografiei după reabilitare?
„Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni”, potrivit municipalității.
Vor fi amenajate 10 locuri de parcare destinate riveranilor, în capătul estic al străzii. De asemenea, alte dotări prevăzute sunt patru suporturi pentru biciclete, doi tei argintii, dar și două zone de odihnă cu șezut din lemn cu esență tare și soclu din beton placat cu mozaic frecat pe bază de ciment alb și marmură albă. Totodată, iluminatul stradal va fi completat și de un iluminat arhitectural, fiecare arbore având și un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție.
„Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei va fi făcută utilizând pavaje din pavele de granit și dale din piatră de 10 cm. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajate sunt: suporți pentru biciclete (patru – n.r.), arbori cu grilaje de protecție și loc de șezut din lemn. Fiecărui arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte”, se arată în proiectul reamenajării.
CITEȘTE ȘI:
Cele mai haioase denumiri de străzi din Cluj-Napoca. Viață de cinci stele pe strada Veseliei!