Monitorul Cartierelor
Părinții din Cluj vor eliberarea trotuarelor, înainte de metrou: „Înțelegi cu adevărat cartierul când ai copil mic”
Părinții din Cluj ar prefera eliberarea trotuarelor, înainte de construirea metroului. Modul în care sunt structurate unele trotuare și faptul că se aglomerează, în special din cauza mașinilor și a stâlpilor instalați în mijlocul lor, face ca o simplă plimbare cu copilul în cărucior să devină chinuitoare.
Un părinte din Cluj-Napoca a publicat pe grupul Clujul Civic o postare prin care se arată nemulțumit de trotuarele din oraș, pe care sunt mai mereu parcate mașini, iar stâlpii sunt amplasați în mijlocul lor.
Astfel, zona nu este atât de accesibilă pentru o mamă care își plimbă copilul cu un cărucior, la pas.
„Se spune că începi să înțelegi cu adevărat cartierul atunci când ai copil mic și iei străzile la pas. Voi cei de la Primăria Cluj-Napoca, aveți copii? Domnule Emil Boc, înainte să ne construiți metrou, vă rugăm să ne eliberați trotuarele. Nu e greu. Costă puțin. Cu impact mare. De bun-simț”, a scris un părinte.
Mai mulți părinți din Cluj au răspuns la postarea cu cărucioarele, cunoscând și ei situația. O clujeancă chiar a amintit că problema nu este una nouă, ci datează din anul 2008 când o asociație de mame a încercat să rezolve problema printr-un „marș al cărucioarelor”.
Au participat la acel marș în jur de 60 de cărucioare cu bebeluși: „exact ca să facă apel la bun simț în trafic, nu s-a schimbat mai nimic.”, a menționat femeia. Dorința arzătoare atât a părinților, cât și a celorlalți pietoni, sunt trotuarele fără mașini.
Problema trotuarelor cu mașinilor, majoră și pentru persoanele cu dizabilități
Pe lângă părinții din Cluj care se arată total nemulțumiți de modul în care sunt structurate trotuarele, inaccesibile pentru cărucioarele de copii, și persoanele cu dizabilități au de suferit pe urma acestor aspecte.
O persoană care nu poate să meargă și se află într-un scaun cu rotile, este în aceeași situație. Diferența este că pentru aceste persoane este și mai dificil, de multe ori, când sunt singuri și nu au pe cineva care să îi ajute să urce pe trotuar.
La fel este și în cazul persoanelor nevăzătoare, pe care le poate încurca în mod colosal trotuarele înguste, aglomerările pe trotuare create de mașini și așa mai departe.
„Este îngrozitor să te plimbi zilnic pe străzile Clujului cu un cărucior cu bebe (sunt convinsă că celor cu dizabilități dacă sunt singuri, le este și mai greu). În Zorilor, foarte des trebuie să coborâm de pe trotuar pe carosabil, deoarece mașinile sunt parcate pe trotuar sau sunt parcate să blocheze circulația”, a spus o mamă din Cluj.
CITEȘTE ȘI:
FOTO. Trotuarele ocupate de trotinete, „pistă cu obstacole” pentru persoanele nevăzătoare