Monitorul Cartierelor

Cele mai înalte clădiri din orașul de pe Someș. Care sunt „zgârie-norii” din Cluj-Napoca? GALERIE FOTO

Cluj-Napoca are câteva „bijuterii” pe care turiștii nu se satură să le admire. Este vorba de câteva clădiri care impresionează prin dimensiunilor lor, chiar dacă nu sunt tocmai ca zgârie-norii din New York sau Dubai. Care sunt cele mai înalte clădiri din Cluj-Napoca?

 

 


Municipiul Cluj-Napoca este cunoscut mai ales pentru viața de noapte și ca centru universitar important care aduna an de an mii de studenți din toate colțurile țării, dar și din străinătate. Un alt lucru pentru care Clujul este cunoscut este stilul arhitectural al clădirilor și încărcătura istorică pe care o au.

 


Fie că e vorba de monumente istorice, biserici sau clădiri moderne, Clujul impresionează prin construcțiile sale. Deși municipiul nu are clădirea cea mai înaltă din România, acesta are, totuși, clădiri de dimensiuni impresionante. Mai jos poți să vezi care sunt cele mai înalte clădiri din Cluj-Napoca.

West City Tower, cea mai înaltă clădire rezidențială din România

West City Tower este cel mai înalt bloc de locuințe din România, cuprinzând 25 de etaje, 5 etaje de parcare, spațiu de joacă, 182 de apartamente, 2 lifturi, dintre care un lift panoramic. Clădirea are 95 de metri și se situează pe locul opt în topul celor mai înalte clădiri din țară. Blocul are o arhitectură circulară și foarte multe suprafețe vitrate, dar nu este încă finalizat.


Vârful „turnului” este de-a dreptul un punct de belvedere. De la 95 de metri deasupra solului se poate admira aproape tot orașul. În priveliște poți să regăsești faimoasa Cluj Arena, Centrul orașului, Biserica Sfântul Mihail și multe obiective ale municipiului.

Biserica Sfântul Mihail, cea mai fotogenică clădire din orașul de pe Someș

Biserca Sfântul Mihail din Piața Unirii este de-a dreptul cea mai fotogenică clădire din Cluj-Napoca. Toți turiștii care vin să viziteze orașul Cluj-Napoca se opresc în fața bisericii pentru a o admirea și a-i face poze sau a-și face poze cu ea. Rețelele de socializare sunt pline cu această biserică, ce reprezintă inima Centrului.


Clădirea era cea mai înaltă din Cluj-Napoca înaintea apariției West City Tower. Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail are 80 de metri și este un momunet foarte reprezentativ al arhitecturii gotice din Transilvania. Se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Biserica este considerată a fi unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România, cu 70 de metri lungime și cu o înălțime maximă a turlei de 80 de metri. Construcția s-a desfășurat în două faze: prima a început în anul 1316 și a fost finalizată în 1390, urmată de o a doua fază între 1410-1487. În anul 1390 a fost finalizat și altarul.


Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult vechi de un secol

Pe locul trei ca înălțime în Cluj-Napoca este Catedrala Ortodoxă sau Mitropolitană cu 65 de metri. Catedrala este situată în Piața Avram Iancu și a fost ridicată în perioada anilor 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Este unul din principalele edificii religioase din municipiu. În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcașul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Catedrala Mitropolitană este clasată ca monument istoric.

Lucrările de construcție la Catedrala Ortodoxă au fost inițiate la 10 septembrie 1923, iar pe 7 octombrie 1923, a fost pusă piatra de temelie a catedralei, festivitate la care au participat prințul moștenitor Carol al României și primul ministru Ion I. C. Brătianu.

BRD Tower, unul dintre giganții Clujului

Faimoasa stradă Bulevardul 21 Decembrie 1989, plină de încărcătură istorică și clădiri de patrimoniu, găzduiește și „giganți corporatiști”. Printre aceștia se numără și clădirea sucursalei regionale a Băncii Române pentru Dezvoltare, care are 53 de metri.

Construcţia a fost terminată în anul 1997, după 4 ani de lucru şi are 53 de metri. BRD Tower are 13 etaje unde îşi desfăşoară activitatea sute de oameni. În Cluj-Napoca a început construcția unor clădiri înalte de birouri după Revoluția din 1989, în principal în zona industrială a orașului.

Biserica Franciscană, o clădire plină de însemnătate

În Cluj-Napoca a cincea clădire ca înălțime este Biserica Franciscană, fiind unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult clujene. Aceasta a fost depășită cu doar un metru de BRD Tower. Biserica este situată în Piața Muzeului nr. 2. Inițial, pe acest loc a existat o mai biserică romano-catolică mai veche, prima din Cluj. Biserica respectivă a fost ridicată în secolele XI-XII, dar a fost distrusă în timpul marii invazii a tătarilor (1241).

Pe locul ei a fost ridicată în perioada 1260-1290 Biserică Franciscană. Ultimele restaurări ale edificiului au fost făcute în perioada 1976-1978, urmate apoi de altele în 1980-1986. Cu aceste ocazii au fost redescoperite o serie de elemente gotice ale lăcașului.

În 1949 lăcașul a devenit biserică parohială, după ce autoritățile comuniste au decis să dizolve ordinul franciscanilor în România. Doar după anii 1990 biserica a redevenit biserică de mănăstire. Autoritățile comuniste au desființat ordinele religioase, iar ulterior clădirea mănăstirii a adăpostit „Școala de Muzică”, ce a devenit mai apoi „Liceul de Muzică Sigismund Toduță” din prezent.

abonare newsletter