Monitorul Cartierelor

FOTO. Fosta școală de pe Calea Baciului, o ruină! Se lucrează la proiectarea unui azil de bătrâni

De mai bine de un deceniu, clădirea în care funcționa fosta Școală Generală nr. 9 din Cluj-Napoca a fost lăsată în paragină, în timp ce cartierului Dâmbul Rotund duce lipsă acută de creșe și grădinițe.

 

 


Clădirea care găzduia fosta Școală Generală nr. 9 din municipiu, funcţională până acum 10 ani, proprietate a Consiliului Local Cluj-Napoca, a devenit o pată neagră pe obrazul orașului de cinci stele. Până anul trecut, când consiliul local a decis transformarea clădirii în azil de bătrâni, clădirea a fost lăsată să „se descompună”, deși zona duce lipsă acută de creșe sau grădinițe.

 


Imobilul de pe strada Calea Baciului nr. 1 este compus din construcție-școală cu regim de înălțime subsol parțial+parter și are o suprafață construită la sol de 637 mp, pe un teren-curte în suprafață de 4.082 mp. În acest imobil a funcționat, până în 2010, Școala Generală cu clasele I – VIII nr. 9.

În luna septembrie a anului 2020, Primăria Cluj-Napoca a primit aviz de la Ministerul Educației pentru transformarea școlii-fantomă de pe Calea Baciului în cămin pentru vârstnici.


La ora actuală, municipalitatea lucrează la proiectarea azilului de bătrâni, urmând ca ulterior să fie obținute autorizațiile și lucrarea să fie scoasă la licitație.

„Avem avizul conform de anul trecut pentru o perioadă de 10 ani în privința schimbării de destinație. Acum se lucrează pe partea de proiectare după care se vor obține autorizațiile”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, viceprimarul Olah Emese.


Construcția a fost vandalizată, reparațiile vor fi costisitoare

„Clădirea trebuia să fie conservată, sau, cu ceva investiţii, modernizată, putând să i se dea o altă folosinţă. Odată cu dezvoltarea zonei Baciu se putea face o creşă, o grădiniţă sau putea fi închiriată. Ce s-a făcut ? Nimic!”, atrage atenția topograful clujean Sorin Terinte. „Nepăsarea, dezinteresul, nu vreau să cred că şi reaua intenţie, fac ca această construcţie abandonată să se degradeze, să fie vandalizată şi să devină o ruină, fiecare zi care trece aduce după sine o creştere a costurilor reparaţiilor”, se arată într-un mesaj postat de acesta pe grupul Clujul Civic.

Topograful pomenește de reparații care s-ar ridica la mai multe sute de mii de euro, sume mari, care nu doar că ar pune presiune pe bugetul local al Primăriei, dar care ar putea fi folosite în alte proiecte și capitole la care Cluj-Napoca este deficitar. „Până la urmă, sunt banii noştri şi ne pasă cum sunt cheltuiţi”, spune el.


„Să se fi securizat zona (să se instaleze o poartă). O dată la câteva luni, Poliţia Locală să verifice locaţia. Investirea a 2.000 lei într-un sistem de supraveghere şi supravegherea construcţiei de către o firmă privată de pază – 50ron/lună (de multe ori firma de pază pune la dispoziţie gratuit sistemul de supraveghere)”, afirmă clujeanul, nemulțumit că imobilul a fost lăsat de izbeliște.

Școala devine cămin de bătrâni

Primăria Cluj-Napoca a primit aviz de la Ministerul Educației pentru transformarea școlii-fantomă de pe Calea Baciului în cămin pentru vârstnici.

Ministerul Educțaiei și Cercetării a avizat, în useptembrie 2020, solicitarea Primăriei Cluj-Napoca pentru schimbarea destinaţiei din școală în cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice a clădirii părăsite de pe Calea Baciului. Este vorba despre primul cămin de bătrâni construit din bani publici în ultimii 30 de ani în Cluj-Napoca, arată primarul Emil Boc. Acesta ar urma să aibă cel puțin 70 de locuri pentru persoanele vârstnice.

„Am reușit să obținem avizul de la Ministerul Educației, l-am primit ieri de la doamna Anisie, pentru ca o fostă școală de pe Calea Baciului, un teren și o clădire care este în stare avansată de degradare, acolo să construim un cămin de bătrâni, pentru prima dată în Cluj-Napoca. Vom construi un cămin de bătrâni cu aproximativ 70 de locuri, poate și mai mult. Cei care au bani, au soluții la căminele private de bătrâni. Noi ne uităm acum la cei din oraș care nu au resurse financiare să poată merge la un cămin privat”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.

Lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2021

Potrivit edilului, construirea acestuia ar fi trebuit să demareze chiar de anul acesta.

„Școala nu a mai funcționat după ’90 și a fost dezafectată, nu au mai fost solicitări educaționale și nu a mai putut funcționa ca atare, dar nu trebuie abandonată, trebuie găsită o soluție astfel încât să o facem funcțională, pentru că acolo este și un spațiu unde poți să te plimbi și se potrivește foarte bine pentru profilul acesta de cămin de bătrâni. Vom începe imediat ce va trece în ședința de consiliu să facem studiul de fezabilitate, pentru ca în bugetul pe anul viitor, deja să trecem la construcția acestei entități sociale foarte importante”, a adăugat primarul.

Prin decizia nr. 287 din 5 martie 2010, emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Cluj, s-a dispus desfiinţarea şcolii generale, în scopul reorganizării rețelei școlare începând cu anul școlar 2010-2011. Ulterior, clădirea a fost eliberată şi predată Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca.

Au urmat apoi două încercări nereuşite de predare a construcţiei şi terenului către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), în 2010, şi de realizare a unui Centru social şi comunitar integrat pentru intruziunea comunităţilor defavorizate din Zona Metropolitană Cluj, în 2013.

CITEȘTE ȘI

E oficial: școala abandonată de pe Calea Baciului devine cămin de bătrâni!

 

abonare newsletter