Monitorul Cartierelor

Concurs de soluții pentru Parcul Bună Ziua. Primăria plătește 2,3 milioane de lei pentru proiectare

Un concurs de soluții pentru amenajarea unui parc în cartierul clujean Bună Ziua va fi desfășurat de municipalitate. Se dorește amenajarea pârâului Becaș, însă fără distrugerea biodiversității.

Viitorul Parc Bună Ziua se dorește a fi unul la standarde europene, cu amenajări minime și păstrarea biodiversității Viitorul Parc Bună Ziua se dorește a fi unul la standarde europene, cu amenajări minime și păstrarea biodiversității

 

 


Proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali ai municipiului Cluj-Napoca în ședința de miercuri, 4 mai. Potrivit documentului, câștigătorul concursului va primi contractul de proiectare, în valoare de aproximativ 2.375.000 lei fără TVA. Premiul II este în valoare de 75.000 de lei fără TVA, iar premiul III – 50.000 de lei fără TVA. Membrii juriului vor fi desemnați de primarul municipiului, Emil Boc, iar concursul se va desfășura în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (OAR). 

 


În proiectul de HCL se mai arată că, prin desfășurarea concursului se urmărește selectarea celor mai bune de amenajare și echipare a parcului Bună Ziua, cu o suprafață de 107,300 mp, în folosul cartierului și al orașului. De asemenea, potrivit documentului citat, viitorul parc este „piesa lipsă” din rețeaua de spații verzi a orașului, dar și o etapă importantă în dezvoltarea zonei. El trebuie să ofere spațiului o valoare peisagistică ridicată, acces facil pentru toți locuitorii cartierului și să satisfacă funcțiunile de loisir și socializare. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Totodată, proiectantul trebuie să țină cont de cerințele ecologice: punerea în valoare a pârâului Becaș, reabilitarea acestuia, dar și a zonelor de vegetație, realizarea de plantări pentru asigurarea biodiversității, a unui microclimat favorabil și aer curat. Pârâul Becaș se va transforma într-o „zonă-legătură”, în locul barierei pe care o reprezintă în prezent, prin amenajarea atractivă a unei zone de loisir, fără a periclita rolul de coridor de biodiversitate a văii și aportul pentru spațiile verzi aflate în aval.


Pentru a arăta cât mai bine cum ar trebui să arate viitorul parc din Bună Ziua, OAR a dat mai multe exemple de parcuri din țări pecum Franța (cum este cel prezentat în colajul foto, localizat în Lyon), Germania sau Regatul Unit. De asemenea, se mai arată că, din punct de vedere geografic și economic, cel mai apropiat exemplu de la nivelul municipiului este Parcul Feroviarilor. 

Costurile parcului, estimate la 29,5 milioane de lei

Parcul a fost aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca încă din luna iulie a anului 2019, alături de Parcul Est, Parcul Zorilor și zona verde a Canalului Morii - tronson Parcul Rozelor. Proiectul a bătut însă pasul pe loc în ultimii ani, fiind cel mai înapoiat dintre cele patru. Pentru Parcul Bună Ziua a fost aprobat atunci studiul de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri.


„Astfel, Zona Becaș este recomandarea specialiștilor pentru cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de 7,8 ha care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Locația parcului este situată la o distanță de mai puțin de 50 m față de cea mai apropiată stație de transport public. Valoarea estimată a întregii investiții este de 29.564.000 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare”, arăta primarul Emil Boc în urmă cu trei ani.

Sursă foto: Facebook/ Emil Boc și landezine-award.com

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta viitorul Parc Est? Dezbatere publică, la CIIC

abonare newsletter