Monitorul Cartierelor
Patru oferte pentru Parcul Primăverii. Se desființează benzinăria și apare o „fâșie umedă”
Patru asocieri de firme au depus oferte în cadrul licitației pentru proiectare și execuție a lucrărilor la Parcul Primăverii. Primăria Cluj-Napoca „scoate din buzunar” 27,5 milioane de lei pentru modernizarea și extinderea parcului.
Patru asocieri de firme „se bat” pe contractul de 5,5 mil. € pentru revitalizarea Parcului Primăverii Sursa foto: Primăria Cluj-Napoca
Patru asocieri de firme „se bat” pe contractul în valoare de 5,5 milioane de euro pentru revitalizarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur. Perioada de depunere a ofertelor în cadrul licitației s-a finalizat recent, în prezent licitația aflându-se în stadiul evaluării tehnice.
Au depus oferte următoarele asocieri de firme:
1. Asociere ACI Cluj (Leader), Aqua Prociv Proiect SRL, Simacek Facility Services RO, Infocomm Systems, SC Electro Chirilas SRL, Studio 82, Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, Global Road Design, Consipro;
2. Asociere : Garden Center Grup SRL (Leader), Topo Gis & Cad Solutions SRL-D, SC Fusle Security SRL, SC Street Lighting SRL, Prospect Drill, Ro-Verde Landscaping SRL;
3. Asociere : MBS GROUP (Leader), Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, Studio 82, Parcrom Service SRL, Gavella COM, Asiza Birou de Arhitectură SRL, Tera Design Studio, Quantum Instal, Melnytopo SRL, NV Construct, Orizont Electric, Protelco;
4. Asociere : Nord Conforest (Leader), Studio 82, UFC Industrial Design SRL, Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL, SC Electro-Aparataj SRL, SC Somes-Top-Grup SRL, ECO Garden Construct SRL, SC Dorin Prod Impex SRL, Abcony Serv, Live Rental Power, Intercom Energy SRL, Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, Montrepcom SRL, Aente Grădini și Peisaje SRL, Topo Explorer SRL, Cit Drum Proiect, Asiza Birou de Arhitectură SRL, Zeco Electronics And Import Export.
Odată desemnată firma câștigătoare a contractului, aceasta va avea la dispoziție 15 luni pentru realizarea lucrărilor la parc. Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Olănescu și de Studio 82, fiind prezentat anul trecut într-o dezbatere publică.
Contractul este estimat la 27.522.403 de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro). Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027.
Benzinăria va fi demolată
În cadrul proiectului se propune desfacerea tronsonului străzii Almașului din dreptul parcului și demolarea clădirii benzinăriei, dar și a clădirii în care sunt amplasate toalete publice actuale. Se propune desfacerea suprafeței cu covor asfaltic pentru parcări existentă pe strada Emil Cioran, suprafața urmând a fi redată parcului.
Renunțarea la benzinăria de pe strada Almașului va face posibilă realizarea unei zone umede, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului.
„Prin eliminarea benzinăriei existente și a tronsonului străzii Almașului din dreptul grădinii publice, se asigură continuitatea spațiului verde al parcului, astăzi fragmentat de cele două amenajări. Pe locul aferent acestor două funcțiuni se propune amenajarea unei pajiști urbane alături de o grădină pluvială cu vegetație specifică zonelor umede. Spațiul din jurul grădinii pluviale se amenajează cu un amfiteatru cu gradene pentru odihnă și relaxare, iar pajiștea urbană va fi dotată cu șezlonguri urbane”, arată proiectanții parcului.
În parc, în urma amenajării, vor fi instalate bănci din beton și din lemn, cișmea de apă, rastele pentru biciclete, iar locul de joacă va cuprinde carusele, balansoare, spaliere, gantere, coșuri de baschet. Se vor monta circa 120 de corpuri de iluminat, inclusiv bandă led încastrată în pavaj. Vor exista toaletă publică, stație de încărcare automobile electrice, dar și stație pentru biciclete electrice.
Schimbări și pe strada Emil Cioran
În cadrul proiectului, se vor desființa parcările de pe strada Emil Cioran, în locul cărora se propune extinderea zonei grădinii publice spre est, cu o serie de dotări și vegetație nouă.
Sunt prevăzute un teren de baschet și spații pentru practicarea exercițiilor fizice în aer liber, având suprafețe elastice de călcare, locuri de odihnă în imediata vecinătate și iluminat nocturn adaptat activităților sportive. Totodată se va amenaja un acces generos dinspre strada Emil Cioran, marcat cu un pavilion de intrare.
Clujul, tot mai „verde”
Zona în care se va interveni, situată în cartierul Mănăștur, are o suprafață de 34.183 mp:
- suprafața verde a Parcului Primăverii – 18.660 mp;
- zona adiacentă parcului, între spațiul verde al parcului și clădirile de locuințe colective – 8.075 mp;
- tronson strada Ion Meșter, tronson strada Emil Cioran – 7.448 mp.
Peste 1.000 de arbuști și arbuști noi vor fi plantați în zonă, iar străzile din jurul parcului vor deveni spații publice de tip „shared space”. Din arborii existenți în parc vor fi tăiați 84 de copaci.
„Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Orașul nostru a fost selectat recent parte a Misiunii europene «100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030», alături de mari capitale și orașe europene. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să creăm sau extindem peste 190 de spații verzi”, a transmis primarul Emil Boc.
CITEȘTE ȘI: