Național

Medicii au reușit să-i replanteze brațele amputate unei adolescente de 15 ani, rănită grav într-un accident rutier. FOTO

Un autocar s-a răsturnat la intrarea în municipiul Paşcani în noaptea de vineri spre sâmbătă. În urma accidentului o fată de 15 ani a avut brațele amputate. Medicii i-au replantat brațele după 20 de ore.

Accident în Pașcani/ Foto: ISU Iași Accident în Pașcani/ Foto: ISU Iași

 

 


Un autocar în care se aflau 35 de persoane, membri ai unui ansamblu folcloric, care se deplasau la un festival de sezon, s-a răsturnat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în apropiere de municipiul Paşcani.

 


O adolescentă de 15 ani a fost grav rănită în acel accident, ambele brațe fiindu-i amputate. 

20 de ore a durat operația

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi a reuşit, după 20 de ore petrecute în sala de operaţie, să replanteze braţele fetei de 15 ani.


„Din fericire, intervenţia chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. În sala de operaţii practic au participat trei medici anestezişti, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri şi brancardieri. Fără suportul şi participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil", a declarat Sidonia Susanu, medicul şef al Secţiei de Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii „Sf Maria”.

Ea a declarat, totodată, că fetiţa este detubată şi respiră singură.


„Sperăm să aibă o evoluţie bună. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi că intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membrelor superioare în proporţie de 85%” a declarat Sidonia Susanu.

Medicul a ţinut să precizeze că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului, a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Municipal Paşcani, iar ulterior în autospeciala care a transferat-o la Spitalul pentru Copii din Iaşi şi chiar în UPU de la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Astfel, echipa de medici din sala de operaţie a fost pregătită din timp cu tot ce a fost necesar pentru ca pe parcursul celor 20 de ore intervenţii chirurgicale să fie prevenite şi tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului.
 

CITEȘTE ȘI:

Cadou neprețuit înainte de Crăciun! Fabi, băiețelul din Cluj-Napoca cu o formă agresivă de cancer a reușit să învingă boala

abonare newsletter