Național
Ungaria construiește o fabrică de explozibili. Și România vrea să-și crească capacitatea de producție a muniției
Ungaria intenționează să construiască o nouă fabrică de explozibili într-o localitate situată la circa 70 de km de Budapesta. Și România și-ar putea retehnologiza, cu sprijin german, o fabrică de armament.
România ar putea investi în retehnologizarea unei fabrici de armament/ captură foto romarm.ro
În condițiile prelungirii războiului din Ucraina, NATO trebuie să crească producția de arme în 2023.
În Ungaria, la Várpalota, circa 70 km sud-vest de Budapesta, va fi construită o nouă fabrică de explozibili. Potrivit contractului, semnat la mijlocul lui decembrie anul trecut, noua fabrică va fi realizată și operată de o societate mixtă, printr-o colaborare cu o întreprindere de stat maghiară, precum și cu o companie din Africa de Sud (Denel Munition Pty Ltd), pentru furnizarea tehnologiei necesare pentru instalații. Explozibili produși în noua fabrică pot fi folosiți pentru artilerie, tancuri și muniție de diferite alte tipuri.
CITEȘTE ȘI:
NATO discută despre majorarea bugetului pentru apărare și creșterea producției de arme în 2023
Valoarea exactă a contractului nu este cunoscută, însă aceasta poate fi de ordinul sutelor de milioane de euro. Proiectul ar putea începe în acest an, astfel încât producția să poată debuta până în 2027, semnalează defenseromania.ro
România vrea să-și retehnologizeze o fabrică de muniție
România ar putea investi în retehnologizarea unei fabrici de armament, cu sprijin german.
Germania ar fi dispusă să cofinanțeze retehnologizarea unei fabrici de armament din România, potrivit publicației americane The Wall Street Journal.
Este vorba de o unitate care ar putea produce proiectile de artilerie de calibru mare, atât obuze de tip sovietic, de 152 mm, cât și proiectile la standarde NATO, de 155 mm, care să fie livrate armatei din Ucraina. Retehnologizarea fabricii, al cărui amplasament nu a fost dezvăluit, se va realiza parțial cu fonduri primite de la guvernul german, adaugă sursa citată.
Proiectul ar însemna o presiune mai mică pe umerii Occidentului, întrucât consumul de muniție a atins, în timpul invaziei ruse din Ucraina, cote de impresionante. Spre exemplu, de la începutul conflictului, Statele Unite au furnizat Kievului peste un milion de proiectile de artilerie.
România face demersuri pentru întărirea Flancului Estic al NATO. În noiembrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis susținea necesitatea unui număr sporit de militari și echipamente, astfel încât în cazul unui atac, statul român să știe exact pe ce trupe se poate baza pentru intervenții.
CITEȘTE ȘI: