Național

România cumpără drone Bayraktar TB2. Valoarea contractului este de peste 300 de milioane de dolari

România va achiziționa 18 drone turcești de tip Bayraktar TB2. Contractul de 321 de milioane de dolari se înscrie în cadrul eforturilor depuse de România pentru modernizarea armatei.

România achiziționează 18 drone turcești Bayraktar TB2/Foto: Ozgur Kivanc Altan twitter.com România achiziționează 18 drone turcești Bayraktar TB2/Foto: Ozgur Kivanc Altan twitter.com

 

 


În ianuarie 2023, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, anunță că statele membre NATO vor analiza majorarea bugetului pentru apărare.

 


Anunțul privind achiziția de către România a dronelor de fabricație turcească a fost făcut recent de ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.

„România, prieten, vecin la Marea Neagră şi aliat NATO, adaugă Bayraktar TB2 SIHA la arsenalul său. 


Această capacitate strategică, prin care s-au câştigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România”, a notat diplomatul turc pe pagina sa de Twitter.

În toamna anului trecut, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea.


Contractul presupune achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. 

Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei.


În total Armata va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2 și 6 platforme.

În condițiile prelungirii războiului din Ucraina, NATO trebuie să crească producția de arme în 2023.

România face demersuri pentru întărirea Flancului Estic al NATO. În noiembrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis susținea necesitatea unui număr sporit de militari și echipamente. MapN desfășoară un program, cu țintă pentru anul 2040, de înzestrare a armatei române cu sisteme moderne de apărare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

NATO discută despre majorarea bugetului pentru apărare și creșterea producției de arme în 2023

Românii, tot mai îngrijorați privind extinderea războiului din Ucraina în țara noastră

abonare newsletter