Național

Tragedia de la Crevedia. Arafat: „Nu a fost respectată legislația. Este treaba Procuraturii să verifice”

Una din cauzele tragediei de la Crevedia, în urma căreia zeci de persoane au fost rănite, iar alte două persoane au murit, constă în „nerespectarea legislației”, consideră șeful DSU, Raed Arafat.

Nerespectarea legislației a dus la explozia din Crevedia/Foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă Facebook.com Nerespectarea legislației a dus la explozia din Crevedia/Foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă Facebook.com

 

 


Explozia de la stația GPL din Crevedia s-a produs în condițiile în care un șofer a vrut să mute gaz într-o cisternă goală, cu ajutorul unui furtun, potrivit procurorului general al României, Alex Florența. 

 


Întrebat în privința responsabilității pentru dezastrul de la Crevedia, șeful DSU Raed Arafat a declarat că în acest caz „nu a fost respectată legislația”, în contextul în care stația GPL nu dispunea de autorizație de funcționare valabilă, iar din punct de vedere legal era închisă. 

„În primul rând, oricând se întâmplă așa ceva trebuie să vedem locul în care s-a întâmplat și condițiile care au dus la accident, cine l-a generat și cum a fost generat. Un lucru este evident: nu a fost respectată legislația, nu au fost respectate condițiile. Este o stație care este legal închisă. Au comunicat ei că nu mai au activități, dar după care nu știu ce alte subterfugii au găsit ei ca să nu mai fie în competenția Inspectoratului pentru Situații de Urgență.


Verificările se fac la nivelul inspectoratului, respectiv dacă au fost căști afectate și n-au protejat oamenii (pompierii – n.red.). Arsurile care au apărut, au apărut la nivelul mâinilor, la unii poate n-au purtat mănușile, chiar dacă acestea există. Poate că unii au fost mai aproape și au avut arsuri mai mari. Acest lucru se știe, că avem doi care au fost transferați în stare critică, mai ales că aveau leziuni de inhalație. Analiza echipamentelor, tot, face parte din analiza internă pe care o fac pompierii”, a declarat, luni, Raed Arafat. 

Tragedia de la Crevedia, comparată cu explozia de la Mihăilești

Potrivit lui Raed Arafat, dezastrul de la Crevedia nu poate fi comparat cu ce s-a întâmplat la Colectiv, ci mai degrabă cu explozia din 2004 de la Mihăilești.


„De această dată – și nu putem să comparăm cu Colectiv, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăilești –, situația de acum, transferurile s-au făcut mult mai rapid”, a arătat Raed Arafat. 

În cazul tragediei de la Crevedia, transferurile pacienților în străinătate s-au făcut rapid, susține șeful DSU.


„Asta este pentru că după Colectiv – și asta prin intervenția României – s-au creat mecanisme la nivelul protecției civile europene care ne-au permis să acționăm mult mai rapid. Deci, de la activare, au fost discuții, discuții între noi și diferite țări, discuții la nivelul Comisiei și s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arși în mod deosebit. Există și echipă de evaluare.

Dacă noi nu îi transferam în primele 24 de ore, altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite. Medicii noștri i-au ales pe cei care trebuie să plece și au fost trimiși”, a explicat Raed Arafat.

În dimineața zilei de 24 mai 2004, în comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2 (E85), a avut loc o explozie la un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Un număr de 18 persoane au murit (inclusiv pompieri, localnici și jurnaliști), iar alte 13 persoane au fost grav rănite. În jurul locului unde a avut loc deflagrația s-a format un crater cu adâncime de 6,5 metri, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri.

În urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia, mai mulți pacienți au fost transferați în străinătate. 

„Noi am transferat mulți pacienți intubați. Mai există, mai erau un pacient sau doi intubați, dar acest lucru, transferul lor, suprafața arsă fac parte din ecuație pentru a decide transferul sau nu. Nu pot să vă dau cifra exactă. Asta o să o comunice poate Ministerul Sănătății mai târziu”, a afirmat Raed Arafat. 

Alți cinci pacienți diagnosticați cu arsuri vor fi transferați în spitale din Viena și Graz, Austria și Berlin, Germania, iar doi pacienți către Lubeck, Germania, potrivit anunțului făcut duminică de Ministerul Apărării Naționale.

Parchetul general a preluat dosarul de urmărire penală pentru infracțiunea de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum s-a produs tragedia de la Crevedia. Șoferul unei cisterne a încercat să transfere gaz cu un furtun

Explozia de la Crevedia. Stația GPL nu avea autorizație de funcționare. Arafat: „Firma nu avea documente”

abonare newsletter