Național
Trei persoane din Hunedoara, înşelate cu mii de euro de falşi brokeri. Victimele doreau să cumpere acțiuni la o companie.
Trei persoane din municipiul Hunedoara au rămas fără o parte din banii deţinuţi în conturile bancare după ce au intenţionat să cumpere acţiuni la o cunoscută societate comercială folosindu-se de linkuri spre pagini de internet care ar fi fost recomandate prin reclame.
Bancnote euro/Foto: Banca Națională a României/Facebook.com
Victime păgubite cu mii de euro
Prejudiciul total depăşește circa 6.800 de euro, potrivit unei informări emise de polițiștii hunedoreni.
Prima reclamaţie a venit de la un bărbat de 52 de ani, care s-a prezentat la sediul Poliţiei Hunedoara şi a spus că pe 27 februarie a accesat o pagină de internet, în care şi-a completat o parte din datele personale şi a făcut un depozit de 1.200 de lei, pentru achiziţionarea unor acţiuni la o societate comercială cunoscută.
Ulterior, bărbatul a fost contactat de o persoană care i-a solicitat o fotografie a actului de identitate şi datele cardului bancar. În continuare, a fost îndrumat să descarce mai multe aplicaţii electronice iar după un timp a observat că i-a fost retrasă din cont suma de 15.000 lei, prejudiciul total fiind de 16.200 de lei.
CITEȘTE ȘI:
Victime ale reclamelor de pe rețelele sociale. Noi metode de înșelăciune în mediul online, prin intermediul fraudelor din investiții.
Un alt bărbat, în vârstă de 45 de ani, a sesizat Poliţia Hunedoara relatând că pe 21 februarie a găsit pe internet date despre o societate comercială ce ar avea ca obiect de activitate tranzacţionarea de acţiuni. Bărbatul a virat acestei societăţi 1.250 de lei pentru a cumpăra acţiuni, ulterior fiind contactat de un presupus reprezentant al firmei. În urma discuţiilor purtate cu acesta, i-a transmis datele cardului bancar, după care a observat pe aplicaţia de pe telefonul mobil că suma ce i-a fost retrasă a crescut de la 1.250 lei la 2.000 de dolari.
Cea de-a treia victimă este o femeie de 65 de ani, care a reclamat faptul că în urma unei reclame din spaţiul on-line, pentru a investi 1.200 de lei la o companie energetică, a accesat un link, după care a fost contactată telefonic de „reprezentantul unei firme”. Femeia a trimis către această „firmă” 1.300 de lei iar după mai multe discuţii cu „reprezentantul” acesteia a trimis fotografii ale actului de identitate şi ale cardului bancar. Ulterior a observat că din cont i-a fost sustrasă suma de aproximativ 1.800 de euro.
CITEȘTE ȘI:
Victime ale înșelăciunilor online. Cum pierd bani românii cu un simplu „LIKE”?
În toate cauzele prezentate poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi înşelăciune.
Un raport al Serviciului Investigaţii Criminale Hunedoara arată că infracţiunile de criminalitate informatică au cunoscut un trend ascendent în 2023 faţă de anul precedent, astfel că numărul înşelăciunilor comise în mediul online a crescut cu 14,81%, ajungând la 93 de cazuri investigate de poliţişti.
Potrivit datelor oficiale, infractorii se folosesc de moduri de operare din ce în ce mai diferite, în condiţiile în care victimele nu ştiu să lucreze cu mediul online şi, de cele mai multe ori, îşi doresc câştiguri uşoare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: