Național

Șeful IPJ Alba, schimbat din funcție. Legături cu Mafia Lemnului!

Șeful IPJ Alba, Florin Dogaru, a fost schimbat din funcție. Acesta este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu într-un dosar legat, printre altele, de traficul de lemne din Apuseni.

Șeful Inspectoratului de Poliție Alba, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, a fost schimbat din funcție|Foto: Direcția Națională Anticorupție Șeful Inspectoratului de Poliție Alba, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, a fost schimbat din funcție|Foto: Direcția Națională Anticorupție

 

 


Recent, și șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, alături de trei polițiști de la Rutieră, au fost plasați sub control judiciar de DNA, iar cercetările vizează acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații. 

Șef de Poliție din Alba, dosar penal pentu abuz în serviciu

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, comisar-şef Florin Dogaru, a fost schimbat din funcţie. La conducerea inspectoratului ar fi fost împuternicit unul din cei doi adjuncţi ai şefului IPJ Alba, Vasile Darius Bic.


Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, Florin Dogaru, este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind inculpaţi şi alţi poliţişti, dar şi oameni de afaceri.

Acuzaţiile au legătură cu protejarea intereselor unor oameni de afaceri care exploatau lemn.


CITEȘTE ȘI: 
Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și trei polițiști de la Rutieră, plasați sub control judiciar de DNA

Potrivit DNA, la data faptelor comisar-şef de poliţie şi şef al Secţiei 9 Poliţie Rurală Câmpeni din cadrul IPJ Alba, este urmărit penal pentru luare de mită, participaţie improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiţiei, influenţarea declaraţiilor şi mărturie mincinoasă.

Polițiștii și-au exercitat „defectuos” atribuțiile

Alături de acesta sunt cercetați și un subcomisar de poliție din cadrul IPJ Alba, un ofițer DGA- Serviciul Județean Alba, o agentă de poliție IPJ Alba și alte trei persoane juridice cu interese în exploatarea lemnului. 


„În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpaţii poliţişti, menţionaţi mai sus, ar fi „protejat” interesele celorlalţi inculpaţi cercetaţi (la vremea respectivă marea majoritate desfăşurau activităţi de exploatare material lemnos), prin aceea că şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu în ceea ce-i priveşte pe doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operaţiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliţie desfăşurată, cu cea a oamenilor de afaceri", spun anchetatorii.

Trafic de influență pentru 5.000 de euro

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:


  • propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă
  • transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,
    efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,
    sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,
  • detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea.
  • Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.

„În contextul de mai sus, inculpaţii Ş.I., F.M.I., şi N.C.G. i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-şi trafica o presupusă influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcţionari din conducerea I.G.P.R. şi că-i va determina pe aceştia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliţie”, potrivit sursei citate.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și trei polițiști de la Rutieră, plasați sub control judiciar de DNA

Ultimele Stiri
abonare newsletter