Național

Peste 70 de elevi au ajuns la spital cu intoxicaţie. A fost deschisă o anchetă.

Peste 70 de copii din Mehedinți au ajuns joi la spital. Aceștia nevoie de asistenţă medicală în urma unei toxiinfecţii alimentare provocată de pastele de care le-au consumat la şcoală.

Peste 70 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară | Foto: pexels.com Peste 70 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară | Foto: pexels.com

 

 


Peste 70 de copii şi câţiva adulţi din localităţile Almăjel, Oprişor, Salcia, Ştircoviţa şi Schela au nevoie de asistenţă medicală în urma unei toxiinfecţii alimentare provocată de pastele de care le-au consumat la şcoală, mâncare primită în cadrul programului "O masă sănătoasă", de la acelaşi furnizor. Din cauza numărului mare de cazuri, în judeţ a fost activat Planul Roşu de intervenţie.
 

La spital au ajuns şi câţiva părinţi care au mâncat din pastele pe care unii copii le-au dus acasă.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mehedinţi, toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au fost transportaţi la spitalul din Drobeta Turnu Severin.

„În momentul de faţă sunt 72 de copii centralizaţi de Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi şi ISU, iar activitatea este în desfăşurare, fiind în continuare solicitări. Cazurile sunt de toxiinfecţie alimentară la Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, dar am avut solicitări şi la Schela. Unii au ajuns şi cu maşinile proprii la spital. Toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au consumat astăzi paste la şcoală. Am avut şi adulţi, pentru că unii copii nu au mâncat la şcoală şi au dus caserola acasă şi au mâncat şi părinţii. Chiar acum am transportat un tătic de 34 de ani de la Almăjel cu colică abdominală, greaţă, vărsături, scaune diareice. Încă se mai sună la ambulanţă”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al SAJ Mehedinţi.


A fost deschisă o anchetă

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi au demarat o anchetă epidemiologică preliminară în cazul celor peste 70 de copii şi adulţi care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat alimente la şcoală.

Potrivit directoarei DSP Mehedinţi, Miruna Constantin, este vorba de 77 de copii şi doi adulţi, conform ultimelor date raportate.


„Este vorba de toxiinfecţie alimentară, este mâncare care s-a livrat de către un furnizor la şcoli. Până la momentul acesta, şi nu mai sunt solicitări, avem 77 de copii şi doi adulţi care s-au prezentat în serviciul de urgenţă al Spitalului Judeţean. 12 cazuri sunt la Dolj, pentru că a fost aproape şi am avut în sprijin autosanitare de la colegii noştri din celelalte judeţe. Se face anchetă epidemiologică preliminară acum, s-au recoltat probe şi o să vedem exact care este cauza. În momentul în care s-a declanşat, alimentele erau deja furnizate către unităţile de învăţământ, s-a comunicat de către noi cu directorii de şcoală, pentru că unii dintre copii am înţeles că mai pleacă acasă cu mâncare, dacă nu o consumă la şcoală, şi li s-a comunicat să nu o mai consume, dar la acest moment nu se mai livrează nimic”, a declarat pentru sursa citată anterior.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O toxiinfecție alimentară, cauzată de nerespectarea măsurilor de igienă, la originea problemelor medicale ale celor 17 copii de la tabăra din Păltiniș

Toxiinfecţia alimentară, o boală frecventă vara. Ce poţi face pentru a o evita?

Ultimele Stiri
abonare newsletter