Național
România riscă să piardă bani europeni. Impactul deciziei CCR de desființare a impozitării progresive a pensiilor speciale asupra plăților din PNRR.
Decizia CCR care desființează supraimpozitarea pensiilor speciale poate afecta reforma pensiilor speciale și efectuarea plăților din cea de-a treia cerere de plată a României prin PNRR.
România riscă să piardă bani europeni. Impactul deciziei CCR de desființare a impozitării progresive a pensiilor speciale asupra plăților din PNRR.| Foto: pexels.com
În toamna acestui an, Comisia Europeană înainta propunerea de suspendare parțială a plăților din PNRR și stabilea un termen de șase luni pentru îndeplinirea jaloanelor restante.
CITEȘTE ȘI:
Comisia Europeană propune suspendarea parțială a plăților din PNRR. Termen de șase luni pentru îndeplinirea jaloanelor restante.
Cea de-a treia cerere de plată a României prin PNRR poate fi pusă sub semnul întrebării, în condițiile în care unul dintre jaloane - regimurile fiscale și de pensii, prin care România își asuma reforma pensiilor speciale nu poate fi îndeplinit în lumina deciziei Curții Constituționale care desființează impozitarea progresivă a pensiilor speciale.
Decizia CCR privind pensiile de lux și un nou blocaj pentru plata banilor din PNRR
Plata sumelor din cererea trei de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se lovește de un nou blocaj, în urma deciziei Curții Constituționale potrivit căreia supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională. Anterior, reforma pensiilor speciale, jalon în cererea trei, era blocată după ce Parlamentul a adoptat indexarea pensiilor militare.
CITEȘTE ȘI:
Proiectul de modificare a pensiilor militare, aprobat de Parlament. De unde vin banii.
Plata sumelor din cererea trei din PNRR este așteptată în luna decembrie, însă România riscă să nu mai primească niciun ban din PNRR în acest an, potrivit Economedia.ro
Un motiv este reprezentat de indexarea recentă a pensiilor militare, care majorează cheltuielile statului cu aproape 7 miliarde de lei anual. Comisia Europeană consideră că această indexare afectează reforma pensiilor speciale.
Joi, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că supraimpozitarea pensiilor speciale, adoptată anterior de Guvern și Parlament în cadrul reformei pensiilor speciale, este neconstituțională.
CITEȘTE ȘI:
Impozitarea progresivă a pensiilor speciale, declarată neconstituțională. Decizia CCR.
Decizia va afecta de asemenea jalonul PNRR privind reforma pensiilor speciale, în condițiile în care Comisia Europeană poate considera că jalonul nu este îndeplinit, arată sursa citată.
Comisia Europeană a suspendat deja 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată, în valoare totală de 2 miliarde de euro din PNRR, iar Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante pentru a recupera din bani.
Cea de-a treia cerere de plată include 37 de reforme și 17 investiții în domenii precum: tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația și managementul apei, al deșeurilor și al pădurilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: