Național
Fostul purtător de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre avalanșa populismului și a discursului antioccidental: De la venirea lui Dughin în România, influențele ultranaționaliste au crescut, inclusiv în cadrul bisericii
Vizita ideologului rus Aleksandr Dughin în România a marcat un moment însemnat în debutul unor curente ultranaționaliste și anti-occidentale, inclusiv în cadrul bisericii. „Fenomenul a fost în creștere și a culminat acum”, spune fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
Vasile Bănescu, despre avalanșa populismului și a discursului antioccidental: De la venirea lui Dughin în România, influențele ultranaționaliste au crescut, inclusiv în cadrul bisericii|Foto: Basilica.ro - Mircea Florescu
Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a arătat că vizita ideologului rus Aleksandr Dughin în România, în 2016, a marcat un moment important în începerea răspândirii unor curente ultranaționaliste și anti-occidentale, inclusiv în cadrul bisericii.
Discursul ultranaționalist, alimentat de vizita lui Dughin în România
Fostul oficial al Patriarhiei a menționat că a resimțit personal atacuri venite din partea acestor cercuri, doar pentru că a vorbit despre diferența între creștinismul autentic și ortodoxismul politizat, relatează Republica.ro
CITEȘTE ȘI:
Fostul purtător de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Teodosie: „O viziune ruptă de realitate”
„O emergență după 2016, când un ideolog renumit din spațiul rus a venit în România la invitația, am înțeles, a cuiva de asemenea important aici. Și de atunci, acest fenomen al apariției unor cercuri din ce în ce mai guralive pe teme legate de naționalism, de ultranaționalism, de anti-occidentalism, evident, anti-europenism, s-au răspândit din ce în ce mai mult. Fenomenul a fost în creștere și a culminat acum. Eu cred că există un sens, un fir roșu, conducător prin acest fenomen, care cred că acum a ieșit la lumină”, a declarat în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, potrivit sursei citate.
Moderator: De la venirea lui Dughin în România în 2016, observați lucrul ăsta în creștere, inclusiv în cadrul bisericii?
„Da, această uriașă poftă de vizibilitate pentru a transmite un mesaj, precum cel de la Constanța în spațiul bisericii, a fost fără precedent. Atacurile la adresa unor persoane, între care m-am numărat, doar pentru că rosteam, cum o fac și acum, adevărul despre ce înseamnă creștinism, care e diferența între el și creștinătatea politizabilă și politizată, diferența între ortodoxie și ortodoxismul bigot, agramat, ritualist, găunos, care propune doar o credință pe care bigoții alunecă fără niciun fel de aderență la miezul creștin, toate aceste lucruri, da, le-am văzut cu ochii mei și le-am resimțit personal în urma unor atacuri dezlănțuite asupra oricărei persoane care vorbea despre asta”, a explicat Vasile Bănescu, conform Republica.ro
ÎPS Teodosie, „orientare irațională spre răsărit”
Întrebat cât de multă forță are ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în cadrul BOR, Bănescu a subliniat că aceasta este mai redusă decât s-ar putea crede.
CITEȘTE ȘI:
Patriarhia Română îl anchetează pe ÎPS Teodosie pentru implicare politică. A declarat că Georgescu este „un trimis al lui Dumnezeu”
„Eu estimez că mult mai mică decât se estimează, pentru că n-aș pune egal între numărul celor care au votat acum în cheia TikTok-ului, ca să spun doar atât, și numărul de susținători ai persoanei despre care vorbim. Este o influență mai degrabă locală și într-o anumită regiune care se detașează cumva prin această orientare spre răsărit, irațională”, a spus Vasile Bănescu.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a provocat controverse prin susținerea publică a candidatului la președinție Călin Georgescu și prin declarații controversate despre abuzul asupra femeilor în familie ori despre cei care trăiesc în concubinaj.
În februarie 2024, ÎPS Teodosie a fost judecat de Sinodul BOR pentru „răzvrătire” și presiune publică, context în care solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie nu a fost aprobată.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: