Actualitate

Fostul purtător de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Teodosie: „O viziune ruptă de realitate”

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”

Vasile Bănescu, despre declarațiile controversate ale lui Teodosie: „O viziune ruptă de realitate”|Foto: Arhiepiscopia Tomisului Facebook.com Vasile Bănescu, despre declarațiile controversate ale lui Teodosie: „O viziune ruptă de realitate”|Foto: Arhiepiscopia Tomisului Facebook.com

 

 


Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut, recent, noi declaraţii controversate, afrimând că o femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit, ci să poarte o pălărie sau o bască.

CITEȘTE ȘI: 
ÎPS Teodosie, noi declaraţii controversate: „Femeia căsătorită trebuie să poarte o pălărie, nu să umble cu capul descoperit”

Bănescu consideră că această declaraţie nu este făcută în numele Bisericii.


 „A predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI, dar nu contra insolației, ci a „ispitirii” fragilului bărbat ajuns pe „nedrept” doar el în pușcărie pentru viol, act abominabil care, după părerea unui teolog universitar, nu ar fi chiar dezagreabil femeilor, traduce o viziune ruptă de realitate, în care femeia e percepută ca o ființă situată invariabil pe locul doi și căreia i se poate impune orice năzbâtie debitată de fanatismul misogin. 

Nu în numele lui Hristos, desigur, nici în acela al Sfântului Pavel care trimitea prin scrisori adresate comunităților creștine din secolul I sfaturi utile și bine adecvate la complexa realitate socio-religioasă în care acestea se formau, ci în numele unora care sunt siguri că nici Hristos, nici Sfântul Pavel nu ar ști azi mai bine decât ei cum stau cu adevărat lucrurile în Biserică.


Ce mai contează că autentica teologie creștină mariologică e fundamentul primar pentru emanciparea femeii din lumea antică, dar și al drepturilor femeii perfect egale cu bărbatul în cea mai înaltă viziune antropologică din lumea de azi?”, potrivit mesajului publicat pe pagina sa de Facebook.

De altfel, în urmă cu două săptămâni, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, le sfătuia pe femeile care nu simt nevoia să aibă „relaţii” cu soţii lor să „facă şi după voia soţului” pentru a-și păstra căsnicia. Astfel, potrivit recomandărilor făcute de Teodosie, femeile abuzate trebuie să „își ducă crucea”. Declarațiile controversate ale ierarhului au fost criticate de ministrul Justiției, Alina Gorghiu. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ÎPS Teodosie, noi declaraţii controversate: „Femeia căsătorită trebuie să poarte o pălărie, nu să umble cu capul descoperit”

ÎPS Teodosie le recomandă femeilor abuzate de soți „să își ducă crucea”. Declarația controversată, criticată de ministrul Justiției. „Un derapaj inacceptabil care nu trebuie trecut sub tăcere!”

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR după ce Teodosie a afirmat că fumătorii nu pot bea agheasmă: „Cel luptat de o patimă are și el nevoie de Hristos”

abonare newsletter