Național
Noi sfinți în calendarul ortodox. BOR a canonizat inclusiv pe cei care au avut legături cu legionarii.
Biserica Ortodoxă Română a canonizat, marți, 16 noi sfinți, printre care trei au avut legături cu legionarii. Aceștia au fost deja incluşi în calendarul ortodox.
Catedrala Patriarhală: proclamarea generală a celor 16 sfinți preoți și mărturisitori români din secolul al XX-lea|Sursa: Trinitas TV - Facebook
Biserica Ortodoxă Română a canonizat marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală din Capitală „16 cuvioşi şi preoţi mărturisitori din secolul XX”, sărbătorind astfel împlinirea a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, potrivit Europaliberă.org
CITEȘTE ȘI:
„Sfântul Ardealului”, Arsenie Boca, propus pentru canonizare de BOR. Patriarhul Daniel: „Există dorința ca unii dintre acești părinți să fie trecuți în rândul sfinților”.
Potrivit agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat anul trecut canonizarea a 16 clerici din secolul XX, pe care i-a inclus in calendarul ortodox.
Institutul „Elie Wiesel”: Trei clerici propuși pentru canonizare, legături cu legionarii
Decizia de canonizare a fost luată în iulie 2024. Atunci Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a criticat acest lucru, spunând că trei dintre cei clericii propuși să devină sfinți ortodocși – Ilarion Felea, Ilie Lăcătușu și prof. Dumitru Stăniloae – au avut legături și/sau au promovat Mișcarea Legionară, organizația fascistă din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, semnalează Europaliberă.org
Tot anul trecut, mai multe organizațiii internaționale au cerut BOR scoaterea de pe listă a celor trei clerici care au avut legături cu legionarii.
Noi sfinți în calendarul ortodox
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în 2024 canonizarea a 16 noi sfinți:
*Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
*Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
*Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
*Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
*Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu (22 iulie);
*Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
*Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
*Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeţ (6 iulie);
*Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
*Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
*Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
*Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
*Sfântul Cuvios Calistrat de la Timişeni şi Vasiova (10 mai);
*Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
*Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
*Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).
Sfinţii au fost incluşi în Calendarul Ortodox 2025. În martie va fi sărbătorită şi prima zi de pomenire a unuia dintre ei: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, cinstit în data de 8 martie.
Proclamarea generală a sfinţeniei celor 16 mărturisitori, desfăşurată la Bucureşti, va fi urmată de ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au înaintat argumentele pentru canonizarea lor.
Anul acesta Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. De aceea, anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: