Național

„Sfântul Ardealului”, Arsenie Boca, propus pentru canonizare de BOR. Patriarhul Daniel: „Există dorința ca unii dintre acești părinți să fie trecuți în rândul sfinților”.

Arsenie Boca va fi canonizat de către Biserica Ortodoxă Română (BOR) anul viitor.

Arsenie Boca, canonizat de Biserica Ortodoxă Română anul viitor|Foto: basilica.ro Arsenie Boca, canonizat de Biserica Ortodoxă Română anul viitor|Foto: basilica.ro

 

 


În cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurate joi, Patriarhul Daniel a anunțat intenția Bisericii Ortodoxe Române de a-l canoniza pe unul dintre cei mai prețuiți duhovnici, Arsenie Boca, cunoscut în popor drept „Sfântul Ardealului”. 

Sinodul BOR are în dezbatere teme referitoare la dosarele de canonizare ale mai multor sfinți români, potrivit agenției Basilica. 


Cuviosul Arsenie de la Prislop, printre propunerile de canonizare

Propunerile de canonizare urmează să fie confirmate și de Mitropolia Munteniei și Dobrogei, după dezbaterile din ședințele Sfântului Sinod. 

CITEȘTE ȘI: 
Este oficial. Anul 2025, dedicat Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Cardinalul Iuliu Hossu

„Avem proiecte de texte liturgice care trebuie aprobate pentru slujbele a trei părinți: Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu. Aceste texte s‑au dat Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru că cei trei părinți și‑au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al acestei Mitropolii.


Sunt propuneri de canonizare și există de mai mult timp dorința ca unii dintre acești părinți să fie trecuți în rândul sfinților, iar pentru acest lucru trebuie să se pronunțe Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei”, a anunțat Patriarhul Daniel. 

De asemenea, în acest context urmează să fie aprobate și slujbele de cinstire a preoților și mărturisitorilor propuși pentru canonizare. 


„Vom avea în față și textele propuse pentru slujbele lor. Sunt lucrări care au fost trecute prin mai multe mâini și au fost corectate de unele eparhii.

Propunerile de corectare au fost transmise și, după aceasta, vor ajunge la Sfântul Sinod, care oferă aprobarea finală propunerilor noastre”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit sursei citate.  


Cine a fost Arsenie Boca, numit și „Sfântul Ardealului”

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Jos, jud. Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Sinaia, jud. Prahova) a fost un teolog și artist plastic, fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop. 

BOR vrea să-l canonizeze pe Arsenie Boca|Foto: basilica.ro

Arsenie Boca este considerat de unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Arestat în perioada regimului comunist

Arsenie Boca a fost arestat pentru prima oară la 17 iulie 1945, la Râmnicu Vâlcea, pentru participarea activă la mișcarea legionară, a fost dus la București şi anchetat. Va fi eliberat la 30 iulie 1945, în urma presiunilor bisericii.

La 14 mai 1948, este arestat din nou, pentru ajutorul dat luptătorilor anticomuniști, foști legionari pregătiți și parașutați de americani în Munții Făgărașului, dar şi pentru notorietatea sa. Este schingiuit timp de o lună și jumătate şi este obligat să dea declarații repetate, iar apoi este eliberat.

În noaptea de 15/16 ianuarie 1950, este arestat pentru a treia oară, fiind declarat vinovat de a fi „duşman activ al regimului actual şi clasei muncitoare”. După ce a trecut prin centrul de triere din comuna Tudor Vladimirescu, ajunge în „detenţie administrativă” la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

La 23 martie 1951, va fi eliberat la solicitarea Patriarhului Justinian care i-a semnalat lui Teohari Georgescu – fost un lider comunist român, ministru de interne al României între anii 1945-1952 – pericolul revoltelor în rândul făgărășenilor.

Între anii 1968 – 1984, părintele Arsenie este pictor la biserica de la Drăgănescu, din judeţul Giurgiu, iar începând cu anul 1969 va avea, la Sinaia, propria sa chilie şi un atelier de pictură.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Domeniul și locul natal al părintelui Arsenie Boca, scos la vânzare cu 3 milioane de euro!

Ultimele Stiri
abonare newsletter