Național
Baia Mare, poluată de vechea industrie minieră, fără fonduri de curățare în zece ani
Municipiul Baia Mare, fost oraş industrial minier şi metalurgic, încă resimte efectele poluării la mulţi ani de la oprirea acestor domenii, iar sănătatea populaţiei a fost cel mai afectată.
De altfel, potrivit datelor oficiale, în ultimii zece ani zona nu a beneficiat de fonduri pentru ecologizare.
Fără fonduri pentru ecologizare
„Fie că ne place sau nu, Baia Mare are o istorie de fost oraş minier. Iar asta vine la pachet cu urmări pe care le simţim şi azi. În primul rând din perspectiva sănătăţii, iar mai apoi din perspectivă economică pentru că, după atâţia ani, încă ne aflăm într-un proces de reconfigurare a economiei locale după închiderea acestei industrii. Administraţia locală nu poate, însă, să facă totul de una singură. Nu putem să ecologizăm noi iazurile de decantare şi perimetrele miniere şi nu pentru că nu este responsabilitatea noastră. Sunt convins că nu doar eu, dar şi colegii mei s-ar apuca mâine de treabă, indiferent că ţine sau nu de noi, ci pentru că nu dispunem de astfel de fonduri”, a informat recent primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuş, potrivit Agerpres.ro
CITEȘTE ȘI:
Poluarea „le fură” românilor un an din viață. Aerul pe care îl respirăm, mai dăunător decât fumatul, alcoolul sau malnutriția
Edilul a precizat că a discutat situaţia cu reprezentanţii administraţiei judeţene, primarii localităţilor învecinate, experţi în mediu şi reprezentanţii Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor şi Senat.
„Am discutat despre toate acestea (...) împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, primarii din Baia Sprie, Tăuţii Măgherăuş şi Recea şi colegii mei din Executiv, într-o şedinţă desfăşurată în premieră în Sala Europa din Primăria Baia Mare. O şedinţă care a avut loc la iniţiativa deputatului Brian Cristian (USR), (...) cu reprezentanţii Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor şi Senat, alături de reprezentanţii instituţiilor de mediu, ingineri, experţi şi toţi cetăţenii, şi nu puţini, care au vrut să profite de această ocazie şi să îşi spună doleanţele în faţa celor care pot să schimbe ceva”, a adăugat Doru Dăncuş.
Nici Primăria municipiului Baia Mare şi nici judeţul Maramureş în general nu au beneficiat în ultimii zece ani de fonduri destinate ecologizării.
„În ultimii 10 ani, Maramureşul şi, implicit, Baia Mare, nu au primit nici măcar un leu de la stat pentru ecologizare. Avem în schimb insolvenţa tergiversată a Remin, care deţine azi clădiri emblematice în centrul oraşului nostru, precum Centrala Minelor sau Hotel Maramureşul, dar şi datorii de aproape 6 milioane de lei către Primărie. Le-am cerut în mod explicit parlamentarilor prezenţi (...) să ne sprijine în demersul nostru de a achiziţiona aceste clădiri şi de a le reda băimărenilor”, a spus Doru Dăncuş
Strategie pentru decontaminarea zonelor poluate
Primarul municipiului Baia Mare a cerut întocmirea unei strategii de urgenţă pentru decontaminarea zonelor poluate.
În Baia Mare au funcţionat Compania Minieră Remin, Combinatul metalurgic Cuprom, două flotaţii de minereu, Uzina Romplumb şi un lanţ întreg de întreprinderi care deserveau această industrie. Începând cu anul 2008, statul a retras subvenţia pentru mineritul neferos. Domeniul industrial şi-a oprit activitatea și a lăsat în urmă situri industriale, depozite de minereu flotat, halde cu minereu steril, mine şi alte componente care au un efect asupra mediului înconjurător şi implicit asupra sănătăţii populaţiei din zonă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: