Național
MAE le cere românilor să părăsească de URGENȚĂ Ucraina. A fost ridicat nivelul maxim de alertă
MAE a informat că, în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim , adică „Părăsiţi imediat ţara!”.
MAE le cere românilor să părăsească de URGENȚĂ Ucraina. A fost ridicat nivelul maxim de alertă
Ministerul Afacerilor Externe a informat că, în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre şi a evoluţiilor negative din această seară, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - „Părăsiţi imediat ţara!”.
„MAE le solicită cu insistenţă cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.
De asemenea, MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene”, se arată în alerta Ministerului de Externe.
Ministerul de Externe, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Ucrainei.
MAE reiterează solicitarea către cetăţenii români care se află în Ucraina să îşi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasada României la Kiev: +380936252717, Consulatul General Cernăuţi: +380635669918; Consulatul General Odessa: +380955412788; Consulatul Solotvino: +380682140918).
De asemenea, MAE reaminteşte că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară - telefon 0040 -751.084.537.
MAE le recomandă românilor să evite frontiera cu Rusia
De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă.
În situaţii ce ar necesita acordarea de asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României este foarte limitată, precizează sursa citată.
„MAE reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internaţional, părţi integrante ale Ucrainei. În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea şi ieşirea străinilor şi apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea şi ieşirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniştri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menţionăm că prezenţa în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare şi ieşire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniştri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancţionată administrativ şi penal de legislaţia ucraineană", arată Ministerul român de Externe.
Potrivit sursei citate, în conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracţiunile administrative, încălcarea de către cetăţenii străini a Regulamentului de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepseşte cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetăţenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acţiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracţiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetăţenilor ucraineni.
Nerespectarea procedurilor de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepseşte cu restricţionarea libertăţii pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeaşi durată. Aceleaşi acţiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acţiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricţionarea libertăţii de la 5 ani până la 8 ani, precizează MAE în alerta de călătorie.
„Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk şi Peninsula Crimeea cetăţenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităţilor ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forţelor întrunite din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei”, subliniază sursa citată.
CITEȘTE ȘI: