Politică
Ungureanu lovește din nou. Îl acuză pe Rafila că Ministerul Sănătății plăteşte OMS 1 mil. € pentru consultanţă privind o ordonanţă de urgenţă
Deputatul USR Emanuel Ungureanu îl acuză, sâmbătă, pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că în contractul încheiat de Ministerul Sănătăţii (MS) cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este alocat un buget de 1 milion de euro pentru consultanţă referitoare la revizuirea legislaţiei din domeniu printr-o ordonanţă de urgenţă.
„Iată ce scrie în contractul de consultanţă între Rafila şi OMS! Rezultat 3.1 - 'Revizuirea legislaţiei privind cadrul strategic pentru reforma managementului serviciilor de sănătate şi al resurselor umane'. Sună pompos nu?
Buget alocat: 998.550 euro - încă 1 milion de euro către OMS dat de Rafila. Ce credeţi că va face OMS pentru aceşti bani? Vă ţineţi bine? Va elabora un 'text de lege' pentru modificarea Legii 95/2006 prin ordonanţă de urgenţă şi va face criterii de competenţă, pentru ocuparea funcţiilor de conducere din sănătate (pe care oricum Rafila le numeşte politic, ca la Spitalul Judeţean Timişoara) precum şi criterii de calitate pentru formare în managementul serviciilor de sănătate (pentru care avem o altă instituţie care se numeşte Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare)", afirmă deputatul Ungureanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Parlamentarul USR subliniază că ministrul Rafila este şi deputat şi membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, fiind deja plătit de statul român să iniţieze legi cu privire la domeniul sanitar.
„Aşadar, Rafila, deputat, membru al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, plătit de statul român să iniţieze legi şi să îmbunătăţească cadrul legislativ în domeniul sanitar, aruncă 1 milion de euro, pe consultanţă, către unii care nu ştiu mai nimic despre legea 95/2006 şi problemele reale ale sistemului nostru medical. 1 milion de euro pentru 15-20 pagini scrise frumos la calculator pentru o ordonanţă de urgenţă (a câta oare în sistemul sanitar) care va fi modificată oricum de Parlament. 50.000 euro/pagină scrisă", mai afirmă Emanuel Ungureanu.
Va sesiza DNA
Deputatul USR a anunţat, miercuri, că va sesiza Agenţia Naţională de Integritate şi DNA, considerând că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află într-un „grav conflict de interese" prin semnarea unui contract pentru consultanţă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Conform unui comunicat al USR, Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, în valoare de 21 de milioane de euro, cu OMS, organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021.
„În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătăţii", a precizat deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Ce spune Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că utilizarea asistenţei tehnice furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială este recomandată pentru îndeplinirea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Componentele C12 - Sănătate şi C7.I3 - Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială", conform unui comunicat de presă al ministerului.
MS adaugă că, potrivit anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro, aceste resurse financiare făcând parte din categoria "granturi nerambursabile", acordate României de Uniunea Europeană.
„În perioada decembrie 2021 - februarie 2022, Ministerul Sănătăţii a efectuat consultări cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS şi-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3 din cadrul PNRR. În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii şi semnării contractului pentru asistenţă tehnică dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022", se arată în comunicat.
În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătăţii a purtat negocieri cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bugetul alocat asistenţei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 şi C7.I3 - Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistenţă tehnică.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii menţionează că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investiţiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti - ANDIS), va purta negocieri suplimentare cu organizaţiile internaţionale de profil (Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii).
„Pentru coordonarea investiţiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătăţii utilizează în prezent asistenţă tehnică internaţională oferită de Banca Europeană de Investiţii prin intermediul acordului BEI-PASSA", mai arată MS.
O replică a venit şi de la PSD, care susţine că USR „îşi contestă propriile măsuri" şi s-a „supărat" pentru că Ministerul Sănătăţii foloseşte doar 42% din bugetul alocat de Cristian Ghinea asistenţei tehnice din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe reforma sistemului sanitar.
CITEȘTE ȘI: