Politică

Nicu Ștefănuță: „Fiecare euro trimis Ucrainei aduce victoria mai repede. Prețul energiei depinde de asta!”

Negocieri complicate conduse de Nicu Ștefănuță, raportor general pentru bugetul UE pentru anul 2023, din cauza puținilor bani rămăși în trezoreria europeană pentru crize și urgențe.

Nicu Ștefănuță: „Fiecare euro trimis Ucrainei aduce victoria mai repede. Prețul energiei depinde de asta!” Nicu Ștefănuță: „Fiecare euro trimis Ucrainei aduce victoria mai repede. Prețul energiei depinde de asta!”

 

 


Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe), în calitate de raportor general pentru bugetul UE pentru anul 2023, a vorbit în plenul Parlamentului cu negociatorul din partea Consiliului și cu Comisarul European Johannes Hahn despre proiectul bugetului UE și despre nevoia urgentă de revizui Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

 


Negocierile conduse de europarlamentarul român sunt complicate din cauza puținilor bani rămăși în trezoreria europeană pentru crize și urgențe precum războiul din Ucraina, inflația, facturile mari la energie sau sprijinul necesar Republicii Moldova.

„Democrația are un preț. Războiul are consecințe economice în Europa, motiv pentru care bugetul UE va ajuta IMM-urile noastre să investească în sănătate, în tinerii noștri, într-un mediu mai curat. Bugetul UE trebuie să ajute statele membre care se confruntă cu un aflux mare de migranți și trebuie să acopere investiții mai mari în apărare și mobilitate militară europeană. Dincolo de bani, trebuie să înțelegem și importanța extinderii Schengen pentru România, Bulgaria și Croația, nu numai pentru a facilita mobilitatea militară, ci și pentru a stimula economia UE cu miliarde de euro în plus. În timpul crizei energetice, UE trebuie să sprijine IMM-urile și gospodăriile. Și, desigur, prietenii noștri din Ucraina care luptă pentru libertate și democrație, dar și Republica Moldova au nevoie de sprijinul nostru financiar”, menționează Nicu Ștefănuță.


Europarlamentarul Nicu Ștefănuță aduce aminte, de asemenea, despre rolul autorităților Statului în grăbirea implementării fondurilor europene și a PNRR pe marile sectoare de interes strategic cum ar fi energia, sănătata, infrastructura. Este vorba despre bani pentru reforme, care, dacă vor fi bine cheltuiți, vor aduce beneficii cetățenilor români.

Eurodeputatul sibian a folosit în discursul său cuvintele președintelui Zelenski, făcând un apel către statele membre de a vedea crizele și nevoia de sprijin financiar pentru Ucraina pentru a grăbi victoria. 


„De ce altă criză aveți nevoie pentru a realiza că nu suntem în vremuri prudente și realiste, nu în vremuri în care trebuie să economisim niște bani pentru anii următori, ci mai degrabă în vremuri în care fiecare cent ar trebui cheltuit pentru a ne ajuta cetățenii? Când bugetul UE pe 7 ani a fost negociat în 2020, nimeni nu a văzut o pandemie, un război la granițe, inflație uriașă și prețuri mari la energie, migrație, noi aderări, iar tocmai de aceea avem nevoie de o revizuire urgentă. Acesta nu este un buget de război, ci un buget pentru afaceri ca de obicei” adaugă Nicu Ștefănuță, în mesajul transmis Consiliului Uniunii Europene.

Bugetul anului 2023 este al treilea buget anual din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Bugetul va juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și ale priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei de COVID-19. Bugetul pentru anul 2023 va răspunde, de asemenea, șocurilor economice, energetice, umanitare și de securitate în urma invaziei rusești în Ucraina.

CITEȘTE ȘI:

Din Parlamentul European, Daniel Buda face apel la „bani noi în agricultură și investiții serioase în sistemele de irigații” pentru a evita o criză alimentară provocată de secetă

abonare newsletter